Adventslezing in de kerk van de Vrijzinnigen Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De kerk van de Vrijzinnigen - Foto PR

Op zondag 3 december a.s. breekt de Adventstijd weer aan; de tijd van voorbereiding op het komende Kerstfeest. Wereldwijd wordt in Christelijke kerken in deze periode stilgestaan bij de betekenis van de geboorte van Jezus; of … anders gezegd: bij de komst van het licht. Voor veel mensen is deze tijd ook een tijd van warmte, van sfeer, van gezelligheid, van ontmoeting en omzien naar elkaar.

Voor menig kunstenaar waren en zijn de verhalen rondom de geboorte van Jezus, rondom de komst van het licht een grote inspiratiebron. Indrukwekkend vormgegeven op doek, in steen, in woorden en in muziek. Terug te vinden, te bewonderen en te beluisteren in musea, in concert- en theaterzalen en in kerken. Tot op de dag van vandaag. Op de eerste zondag van Advent is in het monumentale kerkje van Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard aan de Beneden Molendijk in Oud-Beijerland kunst- en cultuurhistorica Ingrid Gaasterland te gast. In een sfeervolle lezing vertelt ze over kunst van de Middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw. Ze laat zien hoe de thema’s aankondiging, verwachting, geboorte en ‘het licht’ op prachtige en soms ontroerende wijze zijn vormgegeven. En … het blijft niet bij woorden alleen; haar verhaal wordt rijkelijk afgewisseld met mooie beelden en prachtige muziek.

Ruim 20 jaar na haar opleiding tot onderwijzeres volgde Ingrid Gaasterland aan de Open Universiteit modules op het gebied van kunstgeschiedenis, filosofie en cultuur. Als ervaren docent geeft ze alweer 15 jaar lezingen, die aansluiten bij actuele exposities of culturele gebeurtenissen. Daarbij maakt ze verbinding tussen de beeldende kunst, de muziek, de geschiedenis en, waar mogelijk, de hedendaagse actualiteit. Ze geeft korte verdiepingscursussen over diverse kunststromingen. Sinds enkele jaren is ze verbonden aan Stichting Landgoed Kasteel Geldrop, waar ze,  in de functie van voorzitter van de kunstcommissie, exposities organiseert en begeleidt.

Deze bijzondere Bijzondere Bijeenkomst, die georganiseerd wordt door de Programmacommissie, begint om 10:30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage in ‘de schaal’ of via een QR-code wordt evenwel zeer op prijs gesteld. Weet u welkom en laat u verrassen!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren