Op woensdag 6 december is de openbare ruimte in plan Damgaarde officieel overgedragen aan gemeente Hoeksche Waard. Voor dit feestelijke moment plantte Wethouder Robin Heij (Wonen) vanochtend met een graafmachine een fruitboom in Damgaarde. Dat deed hij samen met Marco van Wetten en bewoners van Damgaarde. De familie Van Wetten was jarenlang als fruitteler eigenaar van de boomgaard ten zuiden van Nieuw-Beijerland. In de oude boomgaard zijn in totaal 30 koopwoningen gebouwd.
Langs de gehele zuidelijke rand van Nieuw-Beijerland, net buiten het dorp, is een uitbreiding gerealiseerd met ongeveer 225 woningen en een kerkgebouw. De meeste woningen zijn al opgeleverd. Bijzonder onderdeel van dit uitbreidingsgebied is het plan Damgaarde.
30 woningen in oude boomgaard
Damgaarde ligt in en om de oude boomgaard, vroeger aan de Damsteeg. Dit plan bestaat uit 30 woningen, waarvan 11 rijwoningen en 19 vrijstaande woningen. Alle woningen zijn bewoond. De structuur van de boomgaard is bewaard gebleven. De woningen staan dus letterlijk tussen de oude, bestaande fruitbomen. Het gebied is ontwikkeld in samenwerking met projectontwikkelaar Roosdom Tijhuis.
Maatregelen verduurzamen woon- en leefomgeving
In het plan is rekening gehouden met het verduurzamen van de omgeving. De fruitbomen zijn behouden, waardoor er meer groen in de woon- en leefomgeving is. Verder is in een groot deel van het plan gebruikgemaakt van speciale grasbestrating. Regenwater wordt door de grasbestrating en dankzij speciale greppels tussen de fruitbomen, makkelijker door de bodem opgenomen. Op deze manier wordt zo veel mogelijk regenwater in de bodem opgevangen en vastgehouden. Deze maatregelen dragen bij aan het beperken van de negatieve gevolgen van extremer weer door klimaatverandering.
Wethouder Robin Heij: “Nieuw-Beijerland heeft er een unieke groene woonwijk bij. Door de groene inrichting en de diverse klimaatmaatregelen scoort de wijk op het gebied van klimaatadaptatie enorm goed. De oude boomgaard is karakteristiek voor Nieuw-Beijerland met een geschiedenis van meer dan een eeuw en is nog heel goed herkenbaar in de wijk. Het oude rangeerterreintje van de RTM-tram die tussen Rotterdam en Goudswaard reed, is nu een openbare plukgaard met een speeltuin. Daar kan iedereen ook peren komen plukken. Door het nieuwe wandelpad kunnen inwoners van Nieuw-Beijerland ook een dorpsrondje maken. De wandelroute loopt door Dorpsgaard, Park Zuidrand, Damgaarde en via de Oudendijk weer naar het dorp.”
Gebied met eigen karakter: rust, kleinschalig en besloten
Marco van Wetten, directeur van Damgaarde B.V. en in het dagelijks leven landschapsontwerper speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Damgaarde. Van Wetten: “Nieuw-Beijerland stond bekend om de groene en landschappelijke uitstraling. Vroeger waren er vele boomgaarden om het dorp heen. Die zijn bijna allemaal verdwenen. Damgaarde is de enige boomgaard die nog (redelijk) is zoals vroeger. In de loop van de tijd heeft het plangebied een heel eigen karakter gekregen: de rust, kleinschaligheid en beslotenheid zijn uniek.”
Speciale aandacht voor oude fruitbomen
De overdracht betekent dat de gemeente voortaan het beheer en onderhoud verzorgt van bijvoorbeeld het straatwerk, de openbare verlichting en de rioleringen. Het onderhoud van de vele oude fruitbomen is specialistisch werk. Dat bracht bij de voorbereiding en uitvoering van de plannen heel wat uitdagingen met zich mee. Een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van het gebied was dat een andere partij het onderhoud van de bomen gaat verzorgen. Daarvoor is de Stichting Onderhoud Damgaarde opgericht.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het plan Damgaarde? Meer informatie is te lezen op www.damgaarde.nl.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.