Uitstel besluit zondagse winkelopeningen zorgt voor hoofdbrekens bij Hoeksche Waardse winkeliers.

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Na de inwonersraadpleging van afgelopen zomer en het daaropvolgende advies van een inwonersforum in september zou de gemeenteraad van de gemeente Hoeksche Waard deze maand dit advies voorgelegd krijgen en besluiten of winkels komend jaar op zondagen hun deuren mogen openen en of er op zondagen evenementen georganiseerd mogen worden. De gemeente meldt nu echter bij monde van een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Van Waveren, dat deze planning is gewijzigd en dat dit pas ergens “begin 2024” op de agenda zal komen. Vervolgens zal er nog geruime tijd overheen gaan voordat alles is geïmplementeerd. Het uitstel zou volgens haar mede veroorzaakt zijn omdat de gemeente eind september kerkelijke en maatschappelijke organisaties en ondernemers opriep om op de resultaten van de raadpleging en het inwonersadvies te reageren.

Bijna drie maanden later valt het bericht over dit uitstel van de besluitvorming bij vele Hoeksche Waardse winkeliers en ondernemers rauw op hun dak. “Grotere winkels zoals bouwmarkten, tuincentra, kampeerwinkels en meubelzaken moeten nu hun jaarprogramma voor 2024 vaststellen en hun inkooporders plaatsen bij binnen- en buitenlandse leveranciers” zegt woordvoerder Frank Winkelman van deondernemerscampagne ‘Wat doe je zondag’. “Qua personeels- en vakantieplanning dreigt het ook problematisch te worden, ook bij bijvoorbeeld supermarkten en andere detailhandelbinnen de Hoeksche Waard. Dit omdat we nog steeds niet weten of winkels komend jaar op zondagen wel (of niet) open mogen, per wanneer dat zal zijn, op welke tijdstippen en of dit voor de gehele Hoeksche Waard zal gelden. We zijn daarom best teleurgesteld over dit verdere uitstel. Juist omdat we afgelopen jaar meermaals in diverse klankbordgroepen bij de gemeente het belang hebben aangegeven om tijdig tot een besluit te komen”.

 

Veel winkeliers en ondernemers reageren dan ook enigszins moedeloos op het nieuws. “De bekende ambtenarenmoppen gaan weer volop in het rond”, merkt Winkelman op. Helaas geeft het opnieuw aan dat de kloof tussen de politieke werkelijkheid en de realiteit buiten de muren van het gemeentehuis ook in de Hoeksche Waard nog steeds groot is.

 

Zoals het er nu naar uitziet blijven de eerste maanden van 2024 de winkels op zondag dus gewoon gesloten, op de al eerder vastgestelde koopzondagen 28 januari, 11 februari en 17 maart na, al gelden deze slechts voor voormalig Oud-Beijerland en Binnenmaas.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren