Workshop: Hoe kom ik tot een goede studiekeuze voor leerlingen het Hoeksch Lyceum

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto PR

Leerlingen 5-havo van het Hoeksch Lyceum volgen op 19 december de workshop ‘Hoe kom ik tot en goede studiekeuze?’. Studiekeuzeadviseur Jessica Westenberger van Hogeschool Inholland geeft de workshop, waarbij de leerlingen een beter inzicht krijgen in hun interesses, talenten en ambities en de studies die daarbij horen.

Belangrijk bij een goede studiekeuze maken, is dat de leerlingen meer zicht krijgen op wat ze graag doen, wat ze graag willen en wat ze al goed kunnen. Dit natuurlijk op basis van inschatting, omdat ze nog volop in hun ontwikkeling zitten.

‘Het maakt niet uit wat je gaat studeren’
Een keuze maken op basis van wat een leerling interessant en leuk vindt, is belangrijk, ook om gemotiveerd te blijven gedurende de studie vindt Jessica. “Eigenlijk maakt het niet uit wat je gaat studeren, want banen waarvoor wordt opgeleid zijn over 5-6 jaar veranderd en het grootste deel van de mensen op de arbeidsmarkt heeft een andere baan dan waarvoor is opgeleid. Kortom, studeren voor een specifieke baan; dat is niet meer zo. Wél steeds belangrijker is, naast vakinhoudelijke kennis, het ontwikkelen van vaardigheden, zodat ze met de juiste skills en mindset de arbeidsmarkt op kunnen.”

Eerst kijken naar de binnenkant
Vaardigheden zoals samenwerken, communicatieve vaardigheden en zelfstandigheid zijn volgens haar belangrijker om te ontwikkelen. Daarom laat ze de leerlingen in de workshop nadenken over dingen waar ze goed in zijn. Dat gaat in spelvorm met kaartjes met daarop allerlei competenties.
“We laten hen eerst kijken naar hun binnenkant, daarna wat de buitenwereld hen kan bieden. Het belangrijkste bij een studiekeuze is: wat vind ik leuk en wat wil ik leren?”

Nu weet ik wat ik écht wil gaan doen
Stefanie is student Tourism Management en deed de studiekeuzeworkshop nadat ze al drie studies had geprobeerd. Nog steeds wist ze niet wat ze wilde. “Ik had een heel breed idee wat ik wilde. De tools hebben me veel inzicht gegeven in mijn eigen competenties en daardoor kon ik me specifieker op studies richten. Nu ben ik erachter gekomen wat ik nu echt wil gaan doen.”

Tenslotte. De leerlingen van het Hoeksch Lyceum krijgen als huiswerk mee een plan van aanpak te maken van hun top 3 of 4 opleidingen die ze interessant vinden. Zij gaan zelf onderzoeken of deze studies aansluiten op hun resultaten en bevindingen uit de workshop.

Heb je ook interesse in de studiekeuzeworkshop? Kijk op Studiekeuzeworkshop – Hogeschool Inholland.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren