Vorige week heeft waterschap Hollandse Delta voor het project “Amoveren gemaal Torensteepolder” in Cromstrijen boringen en sonderingen uitgevoerd. Dit project is onderdeel van het langer lopende Gebiedsplan Numansdorp. Ingenieursbureau Fugro heeft het geotechnisch veldwerk volledig duurzaam en elektrisch uitgevoerd.
Al in 2015 zijn we gestart met het opnieuw inrichten van het watersysteem in de polders rond Cromstrijen. Zo is gemaal Hoogezand gesloopt en nu is dus gemaal Torensteepolder aan de beurt. De aan- en afvoer van het water in de polders is volledig overgenomen door gemaal Cromstrijen, dat vier jaar geleden een flinke renovatie kreeg. Het gemaal kreeg onder meer een nieuwe motor en krachtigere pompen. Daarnaast zijn er verschillende ingrepen in het gebied gedaan, zoals op een aantal plekken bredere sloten, de aanleg van nieuwe duikers en de aanleg van twee natuurvriendelijke oevers.
Duurzaam werk
Wat de werkzaamheden extra bijzonder maken is het feit dat deze volledig duurzaam worden uitgevoerd. Zo gebeurt zowel het sonderen als het boren volledig elektrisch. Hiervoor worden zowel een elektrische mini-sondeerrups als een elektrische boorrups ingezet die op een veilige manier metingen verricht in de dijk. Fugro heeft sinds kort beide elektrische units in gebruik.
De wens om de werkzaamheden duurzaam uit te voeren was er al een tijdje en sluit volledig aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van het waterschap en Fugro. De sondeer- en boringsresultaten worden gebruikt als eerste inkijk in de bodem en voor stabiliteitsberekeningen van de dijk. Tijdens het boren worden monsters genomen die in het laboratorium worden getest op, onder andere, sterkte-eigenschappen. Op basis van de sonderingen, boringen en laboratoriumproeven kan een uitgewerkt plan worden opgesteld. Dit plan is nodig voor het aanvullen van de grond in de dijk na het verwijderen van het gemaal.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.