Het einde van het jaar 2023 is bijna daar. Ik heb weer met veel plezier iedere maand een column geschreven voor het Hoeksch Nieuws. Om precies te zijn is dit mijn 14e column van dit jaar. Ik heb jullie meegenomen in mijn werkzaamheden, waar ik tegen aan liep, wat mij is overkomen en welke wet- en regelgeving ze nu weer bedacht hadden.
Even een korte terugblik op het afgelopen jaar. Zo begonnen we in januari met een kletsnatte maand. Er vielen weer grote hoeveelheden regen. Nu is de maand januari altijd rustig in het land, dus grote zorgen maakte ik mij toen nog niet.
In de maand februari leverden wij onze laatste aardappelen af. Dat ging niet geheel zonder slag of stoot. De fabriek waar ze naar toe zouden gaan vonden de kwaliteit niet goed genoeg en dus moest er een nieuwe klant voor worden gezocht. Deze werd gelukkig gevonden, maar dat betekende wel dat we niet in 1 dag van al onze aardappelen af waren, maar we er langere tijd over hebben gedaan. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.
Ook de maand maart was een natte maand. Hierdoor werden we vertraagd in onze landwerkzaamheden. Wij proberen altijd zo vroeg mogelijk onze aardappelen te poten, waardoor we ook weer vroeg kunnen leveren. Dat ging dit jaar helaas niet op. In de maand maart hebben wij alleen onze tarwe kunnen voorzien van vloeibare kunstmest. Normaal gesproken rijden we er in het voorjaar ook altijd varkensdrijfmest over uit, maar door de natte omstandigheden kozen we er dit jaar om dat niet te doen. Achteraf is dit een juiste beslissing geweest.
1 maart was ook de dag waarop ik kon beginnen met het invullen van de zogenaamde gecombineerde opgave. Dat dit zo’n enorm groot iets ging worden later in de media, had ik niet voor ogen gehouden. Een lang verhaal kort, de overheid had er weer een rommeltje van gemaakt! Nog steeds zijn er onduidelijkheden over het definitieve bedrag wat het gaat worden.
In de maand april konden dan eindelijk de landwerkzaamheden gaan beginnen! We begonnen met het zaaien van onze suikerbieten. Ondanks dat we onze suikerbieten een maand later konden zaaien dan in het jaar 2022, bleek de opbrengst niet minder te zijn. Ik koos dit jaar 2 sterkere rassen dan het jaar ervoor. Dit heeft mogelijk bijgedragen aan dezelfde opbrengst, ondanks de kortere periode van groei.
Het volgende gewas waren de aardappelen. Ook voor aardappelen was het een maand later dan wat wij liever altijd doen. Dit resulteerde ook in een latere oogsttijd.
De maand mei was de maand van de red kidney bonen. Dit gewas teelden we dit jaar voor het eerst. Het was best wel een succes. Afgelopen jaar was een goed “bonen jaar”. De bonenopbrengst lag gemiddeld hoog, zo ook bij mij. Hierdoor teelde ik meer bonen dan het contract. Ik ben nog steeds bezig om de teveel geteelde bonen uitbetaald te krijgen, maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk. Aan de ene kant dus blij dat je zo’n mooie topopbrengst hebt, maar aan de andere kant dus weer afwachten wat ik voor die bonen krijg.
Nadat het in het begin van 2023 zo nat was, kregen we daarna een lange tijd droog weer met een harde Noord, noordoosten wind. Doordat het na het spuiten van onze bodemherbicide zolang droog bleef, zijn de onkruidmiddelen slecht ingewerkt. Hierdoor ontstond er zeer veel onkruid in de percelen met kidneybonen, suikerbieten en aardappelen. We hebben daar meerdere bespuitingen op uit moeten voeren om dit toch min of meer onder controle te krijgen. En daarna uren lang met de lange hak het land in om de grote distels en andere onkruiden te verwijderen.
In de maand juli genoot ik eerst heerlijk van een goede week Spanje. Lekker met het gezin de auto gestapt en richting de zon gereden. En wat deed dat mij goed, het was heerlijk!
Als je dan weer thuis komt van vakantie zie je dat alles lekker is door gegroeid. De tarwe kleurde mooi geel en na een bezoek in het land, bleek dat de eerste tarwe rijp was om te dorsen. Met een mooie opbrengst, van 10,5 per hectare voor mijn Nedertarwe percelen, was ik helemaal niet ontevreden. Wat de definitieve prijs hiervan wordt, dat weet ik nog niet! Pas in 2024 krijg ik de definitieve afrekening en het geld gestort.
Toen de maand augustus. Het was de maand waarop wij onze eerste aardappelen gingen rooien en onze laatste percelen met tarwe konden dorsen. Het weer bleef redelijk goed, af en toe een buitje regen zodat we de aardappelen onder goede omstandigheden naar binnen konden krijgen.
Eind september was de maand dat de suikerbieten gerooid werden. Normaliter altijd in minimaal 2x dat we ze rooien, maar dit jaar deden we alles in 1x. Ondanks mijn stress dat ik niet dacht dat het allemaal zou passen, paste het gelukkig wel, omdat ook de bietenrooier ze net wat hoger kan neerleggen dan wij zelf met de kiepwagen. Zoals al eerder gezegd was de opbrengst prima. De definitieve eindprijs? Geen idee, ook dit krijgen we pas in 2024 definitief te horen en uitbetaald.
Doordat het weer begin oktober nog zo lekker was en alle gewassen waar wij onze tarwe wilden gaan zaaien voor 2024 al klaar lagen, besloten we direct door te pakken. Mijn gevoel was er niet helemaal 100% van overtuig dat het de juiste beslissing was, want ik had geleerd dat je nooit voor half oktober tarwe moet zaaien. Voor die tijd heb je namelijk grotere kans op het hebben van luizen in tarwe. Luizen kunnen het vergelingsvirus bij zich dragen en overbrengen op de jonge tarwe, wat zichtbaar wordt in het voorjaar. En hierdoor kan je best wel wat opbrengst verliezen. Maar goed, inderdaad de omstandigheden waren goed. Dus kozen we er voor om toch maar gewoon rustig aan verder te gaan met de werkzaamheden. Helemaal niks doen en wachten tot het 15 oktober werd is ook zo wat…
Achteraf……., achteraf kan ik zeggen dat het de beste beslissing van het jaar was om direct door te gaan met zaaien. De omstandigheden werden namelijk alleen maar slechter hoe dichter we bij die datum kwamen. Het begon te regenen en eigenlijk kunnen we wel stellen dat het tussen begin oktober en nu, niet veel dagen echt droog is geweest.
Een regelrechte ramp voor sommige van mijn collega’s, die nog moesten aardappelen rooien en bietenrooien. Er zijn zelfs percelen waar nu nog steeds aardappelen in de grond zitten. Deze zullen vorst niet doorstaan en de grote hoeveelheden regen kunnen aardappelen doen rotten.
Kortom, het was weer een leerzaam jaar. Hoe je exact alles moet doen, staat niet te lezen in een boekje. Het is ervaring, gevoel en toch ook wel een beetje geluk wat je moet hebben op bepaalde momenten.
Ik sluit het jaar af in het bijzijn van mijn familie, maar we missen 1 belangrijk persoon die wij deze dagen extra missen. Daarom wil ik jullie meegeven dat je moet genieten van elke dag die het leven je geeft en dingen moet doen die je leuk vindt.
Proost op het leven! Fijne kerstdagen en al het goede voor 2024!
Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier
Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.