Wederom uitstel besluit winkelopenstelling op zondag in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Wellicht is dit beeld op zondag straks normaal in de Hoeksche Waard - Archieffoto Jacob Haan

Het blijft een grote discussie en vraagstuk in de Hoeksche Waard: ‘mogen winkels op zondag wel of niet open?’ Voor eind maart zou er een antwoord moeten komen op deze vraag, maar helaas wordt deze deadline niet gehaald.

Wethouder van Waveren is verantwoordelijk voor dit vraagstuk. Volgens hem zou dit in het eerste kwartaal van 2024 behandeld worden, maar het is inmiddels te laat om een beslissing in dit kwartaal te kunnen maken.

Verwacht wordt dat er in mei een beslissing genomen kan worden, daarna moet nog worden overlegd over de invulling daarvan.  . Dat betekent dat er pas in het 3e of 4e kwartaal duidelijkheid gaat komen over de invulling van de verkoop op zondag. Dit uitstel van een jaar is opmerkelijk na een investering van 1,5 ton belastinggeld. Daarmee neemt ook het vertrouwen in het bestuur en de politiek af.

Uit de peiling die Hoeksch Nieuws vorig jaar uitvoerde bleek dat 79% (7.698) stemmers ervoor kozen dat winkeliers zelf mogen bepalen of zij wel of niet open gaan op zondag.

Ook uit reacties op onze Facebook berichten blijkt dat dit een veel besproken onderwerp is, zo reageren lezers bijvoorbeeld:

  • “open natuurlijk, ouderwets gedoe!”
  • “Waarom als een schaap achter de kerk aan?”
  • “Overal waar ik gewoond heb NA de Hoeksche Waard hebben op zondag de supermarkten open, soms toch heel handig. Wel altijd andere openingstijden, van 1 tot 5 bijvoorbeeld. Maar dat is prima.”
  • “Dicht! Rust één dag moet kunnen”
  • “Denk dat je de winkeliers gewoon zelf moet laten bepalen. Zijn er zat die het wegens geloofsovertuiging niet willen, en begrijpelijk. Maar er zijn er ook genoeg die wel open willen wat ik ook begrijp.”
  • “Mensen die erop tegen zijn blijven lekker thuis, waarom iets verbieden waar andere plezier aan beleven, ieder maakt op die dag dan zijn eigen keuze.“
  • “Op slot ,lekker rustig”

Het is echter niet de eerste keer dat het besluit over de winkelopening wordt uitgesteld. In december 2023 zou er al een besluit genomen worden over de winkelopening op zondag. Toen werd de planning gewijzigd doordat de gemeente eind september kerkelijke en maatschappelijke organisaties en ondernemers opriep om op de resultaten van de raadpleging en het inwonersadvies te reageren.

Vanavond (27 februari) is er een raadsvergadering  waarbij wethouder van Waveren kan rekenen op kritische vragen vanuit de PVDA en GroenLinks. Zo zullen zij vragen waarom het voorstel nog niet op orde is en wat de wethouder hieraan gaat doen. Ook valt het deze partijen op dat dit onderwerp constant wordt doorgeschoven, en dat daardoor het vertrouwen bij inwoners daalt. Daarom zullen GroenLinks en de PVDA ook vragen hoe het college dit vertrouwen gaat herstellen.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren