Achter het stuur van de Wielewaal

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Vrijwilliger Wout Sint-Nieklaas met Johan - Foto Elizabeth Heijblom

Vorige week woensdag reed Johan Schudde van HW Wonen in s-Gravendeel een ochtend mee met De Wielewaal, de vrijwillige vervoersdienst voor mensen die slecht ter been zijn. Omdat De Wielewaal afhankelijk is van vrijwilligers, en omdat het een mooie manier is om in contact te staan met de buurt.


Inwoners van de Hoeksche waard kennen het voertuig ongetwijfeld: De Wielewaal is een elektrische auto die wordt bestuurd door vrijwilligers. Binnen ’s-Gravendeel, Numansdorp, Oud-Beijerland, Puttershoek en Strijenvervoeren zij mensen – vaak ouderen – die minder mobiel zijnnaar de supermarkt, fysiotherapeut of de kapper. In totaal is er ruimte voor drie passagiers, een rollator of opvouwbare rolstoel en een boodschappentas. De service bestaat bij de gratie van een trouwe club vaste vrijwilligers. Daarnaast is alle hulp welkom en dus reed Johan Schudde een ochtend mee.

Van noodzakelijk belang
“Erg leuk en vooral ook dankbaar om te doen. Voor de mensen die er gebruik van maken, is het niet alleen een leuk ritje, maar ook een noodzakelijke service. Zonder De Wielewaal kunnen sommige mensen geen kant op, dat is me wel duidelijk geworden”, aldus Johan, tegen vaste vrijwilliger Wout Sint-Nieklaas die hij deze ochtend vergezelt. Bezoekjes aan de huisarts of een fysiotherapeut die niet uitgesteld kunnen worden, zouden voor sommige mensen anders onmogelijk zijn.

Huurderswensen
Tijdens zo’n taxirit maken de meeste mensen graag een praatje. De dienst voorziet duidelijk ook in een sociale behoefte. En dus leverde het meerijden de woningcorporatie als mooie bijvangst meteen ook veel inzichten op. Johan: “Veel mensen die we vervoerden, bleken huurder te zijn bij HW Wonen. Dit leidde tot waardevolle gesprekken. Zo kaartte een van de passagiers de behoefte aan een bepaaldevoorziening aan die het hem en enkele andere bewoners uit de straat makkelijker zou maken in de woning. In het verleden was dat niet mogelijk in dit type woning. Maar door zulkegeluiden, realiseren wij ons ook dat het goed is weer eens met frisse blik naar dat soort dingen te kijken. Intern gaat ditverder uitgezocht worden. We kunnen niet alles meteen oplossen, maar het minste wat je kan doen, is met iemand  in gesprek gaan en uitleggen waarom je doet wat je doet en wat de behoefte is”.

Afhankelijk van vrijwilligers
Stichting Wielewaal HW is opgericht in 2021. De stichting heeft als doel met de inzet van uitsluitend vrijwilligers iets te betekenen voor kwetsbare inwoners door lokaal gratis vervoer in vijf verschillende kernen in de Hoeksche Waard aan te bieden. En die vrijwilligers zijn hard nodig, in alle vijf de kernen waarin De Wielewaal rondrijdt. Vooral in de zomer, in de vakantieperiode, is er vaak een tekort. Naast een rijbewijs en een sociaal hart is de enige vereiste dat je als vrijwilliger ten minste een dagdeel per twee weken beschikbaar bent: van 9.00 tot 13.00 of van 13.00 tot 17.00.

Meer informatie over aanmelden is te vinden op www.dewielewaalhw.nl.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren