De maand maart is echt voorbij gevlogen!
Ondanks dat het maar blijft regenen, hadden we in deze maand ook wel wat mooie, droge dagen er tussen zitten. Zoals jullie ondertussen wel weten moet een boer er op die momenten bij zijn!
En dus heb ik deze maand mijn tarwe kunnen voorzien van een eerste kunstmest gift. Ondanks dat tarwe uit de bodem mineralen kan halen, is dit altijd onvoldoende. Wij zagen dit ook terug in onze tarwe de afgelopen weken. Daarom was het nodig om ze te voorzien van kalkammonsalpeter (KAS). Deze meststof bestaat voor 27% uit stikstof, de helft in ammoniumvorm en de andere helft in nitraatvorm. KAS bestaat uit grove korrels. Het is daarom belangrijk om dit te strooien voordat het gaat regenen en niet op een zonnige dag. De grove korrels kunnen namelijk voor verbranding zorgen. Daar hadden we bij ons dit jaar geen last van, want de zon laat zich nog maar weinig zien.
De temperaturen gaan langzaam omhoog. Ook dit zie je terug in de tarwe. Nu ze voeding hebben, temperatuur en water maakt het een behoorlijke groeispurt, zo na de winter. Naast dat de tarwe de groei te pakken heeft, gaat het onkruid net zo hard mee. Een probleem onkruid op mijn bedrijf is kruiskruid. Het is daarom belangrijk om onkruid al in een vroeg stadium aan te pakken zodat het geen kans krijgt om uit te zaaien. Een ander voordeel is dat als je het vroeg aanpakt, je met een lagere dosering de bespuiting uit kunt voeren.
Doordat ik mijn tarwe teel voor Nedertarwe heb ik bepaalde eisen waar ik aan moet voldoen. De middelen welke ik mag gebruiken voor mijn teelt zijn allemaal van te voren bepaald. Het aantal middelen wat wij als gangbare boeren mogen gebruiken, wordt steeds minder. Maar soms heb je meerdere middelen die gebruikt kunnen worden tegen één en dezelfde schimmel bijvoorbeeld. Dan mag ik alleen het middel gebruiken met de minste milieubelastingspunten.
Dit doe ik overigens niet alleen voor mijn tarwe, maar ook voor mijn andere gewassen. Ook daarvoor wordt van tevoren een heel plan gemaakt welke middelen ik kan inzetten als er een ziekte of plaag aanwezig is. Domweg met de veldspuit het land in, is er niet bij.
Ondertussen is ook het laatste pootgoed van onze aardappelen binnen gekomen. De kwaliteit ziet er goed uit. Ik heb ze nog in de koeling gezet, maar er zijn al enkele rassen die graag van start willen. Deze maken al kiemen aan en daarom hebben we afgelopen week geprobeerd ze er af te krijgen door ze via de stortbak weer opnieuw in de kist te draaien. Als we ze nu in de kist al de kiemen laten maken, is de fut er straks uit als ze echt in de grond zitten en dat willen we niet.
April wordt de maand waarin ze de grond in gaan. Tenminste, als onze weergoden even een periode mooi en droog weer opgeven.
En toen, op de valreep in maart heb ik nog een perceel met bieten kunnen zaaien. Goede vrijdag werd een heel productieve dag. De regen die donderdag gevallen was, bleek wel mee te vallen. Ik deed vrijdagochtend een rondje over het land en had het idee dat we het wel eens konden proberen om het land vlak te leggen, na de hele lange winter. Het zonnetje kwam door, de wind zette op. Prima drogende omstandigheden. En dus kan ik zeggen dat de eerste bieten zijn gezaaid.
Als kers op te taart was er zelfs nog tijd en ruimte om organische mest uit te laten rijden over alle tarwepercelen. Ruim 20 vrachtwagens reden af en aan om nog voor de regen van zaterdag, mest te komen brengen. Varkensdrijfmest wel te verstaan. Een meststof welke direct vrijkomt en dus beschikbaar is voor de tarwe. Nu begrijp je misschien ook waarom deze maand zo snel voorbij ging.
Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier
Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.