Raad Hoeksche Waard komt niet tot besluit over zondagsopenstelling, besluitvorming maand uitgesteld

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

In de gemeenteraad van Hoeksche Waard is de discussie over de Adviesnota Rust en Activiteiten op Zondag volledig vastgelopen. Voor het collegevoorstel en de drie ingediende amendementen bleek geen meerderheid te zijn.

De stemmen staakten (18 voor en 18 tegen) over het meest vergaande amendement dat bepleitte alle winkels in de Hoeksche Waard op zondag de mogelijkheid te bieden open te gaan van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Een amendement van de VVD  dat voorstelde om te kiezen voor scenario 1b, waarin de openstelling zich zou beperken tot de grootste kernen, werd ingetrokken. Fractievoorzitter Arnold de Man: ,,Dit doen wij omdat duidelijk is dat er geen meerderheid voor zal zijn.’’ De VVD stemde vervolgens voor het amendement dat scenario 1a met de ruimst denkbare openstelling voorstelde. Een raadslid van de fractie van VoorWaards ontbrak tijdens de vergadering, waardoor slechts 36 raadsleden aanwezig waren. Dat de stemmen staakten kwam doordat een raadslid van Lokalen Hoeksche Waard (LHW) voor het door de oppositie ingediende amendement stemde.

Het stak een groot deel van de raad dat de woordvoerders van het CDA en de SGP de inbreng van het Inwonersforum terzijde probeerden te schuiven. Deze coalitiepartijen betoogden dat de inbreng van georganiseerde verbanden van ondernemers en winkeliers zwaar moesten wegen.Wethouder Van Waveren onderstreepte die lijn en hield vast aan het ingewikkelde collegevoorstel waarin volgens de oppositie sprake was van grote rechtsongelijkheid. Bijvoorbeeld door supermarkten buiten de dorpskernen altijd op zondag open te stellen en in de kernen maar de helft van de tijd.

De discussie tijdens de besluitvormende vergadering was min of meer een herhaling van de uren durende oordeelsvormende vergadering die eraan vooraf was gegaan. Daarin liepen religieuze en economische argumenten en principes onnavolgbaar door elkaar. Lokalen Hoeksche Waard en het CDA dienden op het allerlaatste moment een zogenoemde Middenweg motie; een kleine vereenvoudiging van het collegevoorstel. Deze motie, waarvoor geen meerderheid zal zijn omdat VVD en SGP daar om tegengestelde redenen tegen zullen stemmen, werd aangehouden.

Als het onderwerp opnieuw ter sprake komt, zijn er nog drie mogelijkheden: hert collegevoorstel, dat het vrijwel zeker niet zal halen, de motie Middenweg, die het zeker ook niet zal halen, en het amendement van de oppositie, dat scenario 1 a bepleit.

Volgens de indieners doet dit voorstel het meest recht aan de inspanningen van het Inwonersforum dat een afgewogen advies had geschreven. Als de raad volledig aanwezig is en de stemmen op dezelfde manier worden uitgebracht, krijgt dit amendement 19 stemmen voor en 18 tegen. De beraadslagingen zouden moeten gaan over de stukken die zijn aangehouden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren