Motie aangenomen voor meer vrouwen in gemeentelijke politiek

De SGP Hoeksche Waard en Lokalen Hoeksche Waard stemden tegen de motie

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Tania Heimans

Een aantal vrouwelijke raadsleden in de Hoeksche Waard heeft de krachten gebundeld. Zij willen meer vrouwen aantrekken in de lokale politiek. De raad telt nu 37 raadsleden waarvan er slechts 8 vrouw zijn, en het college bestaat alleen uit mannen. Dat kan anders!

De gemeenteraad geeft geen evenredig beeld van de samenstelling van de bevolking. Voor de kwaliteit van de besluitvorming is het van belang dat mannen en vrouwen evenwichtig zijn vertegenwoordigd in de politiek. Natuurlijk speelt elke politieke partij zelf een grote rol om vrouwen hiervoor te activeren en te enthousiasmeren. Maar er zijn voorbeelden van andere gemeenten waar de gezamenlijke publieksacties door het college en de raad de drempel voor vrouwen naar de lokale politiek hebben verlaagd. Meer vrouwen zijn daardoor politiek actief geworden. Dat willen deze politica’s in de Hoeksche Waard ook. Alle vrouwen zijn welkom, ongeacht hun politieke voorkeur.

Voor de vergadering van dinsdag 28 mei heeft een aantal vrouwelijke raadsleden (Jolanda Koning, Tania Heimans, Eline Rood, Pauline Rijsdijk, Alma Vervelde, Riene Verburgh) daarom een motie voorbereid. Hierin werd het college opgeroepen om, samen de raad, zich actief in te zetten voor dit doel: vrouwen actief te krijgen in de lokale politiek. Daarbij werd verzocht om voorlichting te geven over het belang van een gelijkwaardige vertegenwoordiging. Ook de mannen kunnen hiermee aan de slag en de meesten steunden dit initiatief ook.

De SGP Hoeksche Waard en Lokalen Hoeksche Waard stemden tegen de motie

De motie is door alle fracties aangenomen, met uitzondering van de Lokalen HW en de SGP. Deze fracties hebben enkel mannelijke raadsleden en zij ‘ervaren geen probleem’, zeiden ze. Dit zorgde voor wat gelach in de zaal. De vrouwen geven in een gezamenlijke verklaring aan dat zij blij zijn met het uiteindelijke resultaat. Zelf zetten zij zich al in via de ‘Vrouwen Inn’ om andere vrouwen voor het raadswerk te interesseren, en zijn blij dat de gemeente zich nu ook gaat inzetten voor een inclusieve politiek. Een politiek waarin meer inwoners zich herkennen en zich vertegenwoordigd zien. Ze verwachten dat een brede aanpak vanuit de gemeente tot een succes kan leiden waardoor ook de lokale politiek van de Hoeksche Waard een betere afspiegeling van de samenleving wordt.

Via de Vrouwen Inn Hoeksche Waard op de sociale media, zoals Facebook en Instagram, zijn de vrouwelijke politici te benaderen en te volgen. Nieuwsgierig geworden? Kom eens kijken!

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren