Ja, waar moet ik beginnen? Jullie weten dat als er weer een column van mij online staat, dat er weer een maand voorbij is. De maand mei is voorbij gevlogen. Niet dat we heel veel hebben kunnen doen ofzo, want het weer….., dat blijft gewoon maar tegen zitten.
Soms weet ik het ook gewoon even niet meer. Lijkt het wel of alles tegen zit. En eigenlijk mag ik op het plekje waar ik zit met het bedrijf nog niet eens klagen, want als ik beelden zie van wat er in Brabant, Zeeland, Flakkee en Voorne Putten aan regen is gevallen, valt het bij mij echt heel erg mee….
Soms zit het mee en soms zit het tegen.
Gelukkig hebben wij de laatste jaren flink geïnvesteerd in onze bodem. U vraagt zich misschien af, op welke manier ik in de bodem kan investeren. Door nieuwe drainage buizen te laten trekken zorgen we er voor dat het water via deze buizen (welke nu overal om de 5 meter liggen) snel richting de sloot kan wegtrekken. Moet er natuurlijk wel plek zijn in de sloot om het water weg te voeren. Daar zet het Waterschap zich voor in.
De hoeveelheid regen die de laatste weken is gevallen is echt extreem. De slakken varen er wel bij! Ik kom die nu zelfs op ons erf tegen, in plaats van alleen in de tuin. Ze zijn in grote aantallen aanwezig in de suikerbieten en ook in de kidney bonen.
Dat had ik nog niet eerder verteld, maar we hebben op 13 mei onze kidney bonen laten zaaien. Loonbedrijf Kats was er in de vroege ochtend om ze te zaaien. Het was nog even spannend, want de kans dat het die nacht zou regenen, was aanwezig. Maar gelukkig viel het uiteindelijk heel erg mee en konden de bonen onder goede omstandigheden worden gezaaid. Net op tijd, want die avond hadden we al weer een nieuwe regenbui te pakken. Na 9 dagen stonden de bonen al boven. Momenteel teisteren de hazen deze bonen. Ik heb ze in de bieten weten weg te jagen door middel van het gebruik van het knalapparaat, nu zijn ze naar de bonen getrokken. Toen ik daar het knalapparaat neergezet had, kreeg ik problemen met de buren.
Al onze gewassen zijn nu gepoot of gezaaid en is het belangrijk om ze onkruid vrij en virus vrij te houden. Als het dus maar eventjes droog is buiten, zien we vele trekkers met spuitmachines rijden in de polder. We voeren vlak na het zaaien altijd bespuitingen uit om de onkruid druk laag te houden. Zodra de planten water en zonlicht hebben, groeit het allemaal erg hard. Zo ook het onkruid. Door nu de juiste bespuitingen uit te voeren houden we de onkruiddruk zo laag mogelijk en kunnen we als de gewassen wat groter staan er nog met een schoffelmachine doorheen.
Doordat het nu iedere dag wel iets regent, is het gebruik van een schoffelmachine bijna onmogelijk. Je rijdt erg grote sporen door de gewassen en als er dan weer een keer regen valt, blijven er grote plassen water staan. Daar kunnen de gewassen niet tegen en gaan ze rotten.
Het onderwater staan van uien en aardappelen is een groot probleem momenteel. Als de bodem verstikt en er kan geen lucht bij deze gewassen, gaan ze verrotten. Als dit proces eenmaal aan de gang is met een knol of ui, is het ook niet te stoppen. De verwachting is dat er aan het begin van de nieuwe oogst, weinig product beschikbaar zal zijn. De prijzen van deze producten liggen daarom nu al hoog. Het is afwachten wat de toekomst gaat brengen.
Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier
Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.