Insecten- en akkervogelakker Goudswaard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Gert Huijzers (tekst en foto’s)

Hoe mooi kan het zijn, een akker van ruim een hectare groot, direct grenzend aan Goudswaard, die in het geheel voor de natuur wordt ingericht. Een prachtig initiatief van maatschap Melissant-Schelling uit Goudswaard om tezamen met CCHW, Stichting Rietgors en Dorpsvereniging de Coorndijk een open akkervogellandschap in te richten, waar tal van bloem- en kruidensoorten worden ingezaaid om insecten, vogels en kleine zoogdieren aan te trekken.

In de recente tientallen jaren is door allerlei ontwikkelingen in de landbouw, uitbreiding van woongebieden, de wijze van het maaien van bermen, groenpercelen en dijken en het beheer van watergangen, ontzettend veel verloren gegaan aan plant- en diersoorten. Zo is de patrijs in onze omringende polders bij Goudswaard nergens meer te vinden, horen we spaarzaam nog een veldleeuwerik in het open polderlandschap, wat niet anders is voor gele kwikstaart en graspieper en zijn grutto’s en tureluurs bijna volledig teruggedrongen naar de natuurgebieden.

Het akkerbouwer echtpaar Henk en Anneke Melissant ziet dat met lede ogen aan, juist omdat ze alle fases van soortenverlies over die tientallen jaren meemaken. Naast allerlei andere projecten die ze samen CCHW, Stichting Rietgors en andere boeren in de laatste jaren hebben gerealiseerd, gaan ze nu met hun zoon Gerben Melissant en Wilco Dam en genoemde organisaties ruim 13.000 m2 inzaaien met speciale kruiden- en bloemmengsels. Met speciale mengsels voor patrijs (foto), zandhommel, moshommel (foto) en insecten in het algemeen wordt geprobeerd om de biodiversiteit in de Goudswaardse polders een impuls te geven.

Dit is een prachtige aanvulling op de andere natuurontwikkelingen die de laatste jaren met de boeren, genoemde organisatie en het waterschap in de polders hebben plaatsgevonden en recent in de dorpen zelf met Gewild Groen door de gemeente. Deze keten van ontwikkelingen versterkt de GroenBlauwe dooradering in ons polderlandschap.

Het mooie is dat de akker onmiddellijk aan Goudswaard grenst, nabij de locaties waar nieuwbouw van woningen gaat plaatsvinden. Naast de akker ligt al een wandelpad, maar het is de bedoeling om enkele paden door de akker te maken, zodat de bewoners en kinderen op onze scholen daarvan kunnen genieten, maar vooral kunnen zien wat er aan vlinders, bijen, zweefvliegen en andere insecten op af komen en hopelijk krijgen we in het voorjaar dan al snel weer een melding van een zingende veldleeuwerik.

Gert Huijzers (tekst en foto’s)

Gert Huijzers (tekst en foto’s)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren