CBS De Parel wint opnieuw de E-waste Race

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto RAD HW

Afgelopen vier weken zamelden leerlingen van tien basisscholen uit de Hoeksche Waard een grote hoeveelheid elektronisch afval in tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 8.800 oude elektronische apparaten in. Basisschool De Parel uit Strijen is met 2.504 ingezamelde apparaten ook dit jaar de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Adriaan van der Wulp van gemeente Hoeksche Waard overhandigde afgelopen donderdag 20 juni de trotse school de prijs: een schoolreis naar De Uitvindfabriek in Breda.

Voordat Adriaan van der Wulp het certificaat overhandigde aan een van de leerlingen, kinderburgemeester Babette Siebrecht, prijsde hij de inzet van de groep: “Als je de eindscores ziet, steekt jullie school er echt met kop en schouders bovenuit. Jullie hebben een belangrijke taak gedaan door zoveel elektrische apparaten in te zamelen, want de grondstoffen in die apparaten kunnen nu weer opnieuw gebruikt worden.”

Na de gastlessen in mei ging de race van start en zamelden de leerlingen vier weken lang elektronisch afval in. Als ze e-waste lieten repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café, kregen de kinderen extra punten. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Toen wethouder Van der Wulp vroeg wat de leerlingen het leukste vonden aan de Race, was het eerste antwoord vanuit de groep dan ook een  klinkend: “Dit alles SAMEN doen.”

Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Zo manier draagt de E-waste Race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race Hoeksche Waard is een initiatief in samenwerking met Stichting OPEN, Weee Nederland en de RAD. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

Heeft u nog e-waste thuis liggen? Kijk op inleverpunten.stichting-open.org om te kijken waar u dit in kunt leveren of breng het naar  uw plaatselijke milieustraat. Daarnaast kunt u bij aankoop van een nieuw apparaat uw oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren