Plannen voor 22 appartementen en 12 studio’s in de voormalige Technische School/het Actief College te Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De huidige gebruikers huren via AD HOC en zullen een nieuwe onderkomen moeten zoeken. - Foto Archief

Het college van de gemeente Hoeksche Waard heeft besloten om in te stemmen met het ruimtelijk ontwerp op hoofdlijnen voor de locatie van de voormalige Technische School/het Actief College te Oud-Beijerland. Er  komen ongeveer 22 appartementen en 12 studio’s met behoud van de monumentale status in het voormalige schoolgebouw. De huidige tijdelijke gebruikers die via Ad Hoc tijdelijk ruimtes huren zullen zelf op zoek moeten gaan naar een nieuwe ruimte.

Voor het achterste gedeelte verwijzen we u naar de onderstaande toelichting over een nieuw uitvaartcentrum. De locatie van de voormalige Technische School/ het Actief College te Oud-Beijerland is gemeentelijk eigendom en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 10.400 m2.

Monument
De meeste oudere gebouwen hebben definitief de status van gemeentelijk monument gekregen, zoals is aangegeven op de bijgevoegde tekening. Het middengebied heeft een open en groene karakter. De landschappelijk waardevolle en beeldbepalende Scheermansvliet blijftgehandhaafd. Tussen de HBS-laan en de Koninginneweg komt een voet-/fietsverbinding.

Ontsluiting en parkeren
Voor de appartementen en studio’s komen er 40 parkeerplaatsen aan de voorkant van de voormalige Technische School. De bestaande 24 parkeerplaatsen langs de Koninginneweg voor
de begraafplaats blijven behouden. Begrafenisstoeten blijven via de HBS-laan naar de begraafplaats rijden. Er komen enkele parkeerplaatsen voor begrafenisstoeten en minder validen nabij het nieuwe uitvaartcentrum.

Nieuw uitvaartcentrum
Het ruimtelijk ontwerp gaat uit van een nieuw uitvaartcentrum op het achterste gedeelte.

Geen verkeer aantrekkende functies

Verkeer aantrekkende functies zoals bijvoorbeeld woningbouw zijn op het achterste gedeelte niet haalbaar. Het is namelijk onmogelijk hier een goede ontsluiting te realiseren. De HBS-laan nabij dit achterste gedeelte is een smalle straat, die zonder meer ongeschikt als ontsluiting. Ook een ontsluiting vanaf dit achterste gedeelte naar de voorzijde langs de Koninginneweg is niet haalbaar. De ruimte tussen de beeldbepalende Scheermansvliet en de oudere gemeentelijke monumentale gebouwen is te smal voor een ontsluiting.

Tijdelijk gebruik
De gemeente heeft een leegstandsbeheer contract met Ad-Hoc afgesloten. Het leegstand- beheer is in afwachting van een nieuwe en definitieve bestemming van het pand. Ad-Hoc heeft met de huidige gebruikers een bruikleenovereenkomst afgesloten. Een bruikleenovereenkomst is tijdelijk en kan zonder opgaaf van reden en met een korte opzegtermijn worden opgezegd. Volgens deze overeenkomst heeft de gebruiker geen recht op vervangende ruimte

Vervolg/uitvoering
Op grond van dit ruimtelijk ontwerp zijn/worden de volgende procedures doorlopen:
1. De meeste oudere gebouwen zijn definitief aangewezen als gemeentelijk monument.
2. De meervoudige verkoopprocedure wordt gestart.
3. De verkoop- en exploitatieovereenkomst wordt opgesteld en gesloten.
4. De ruimtelijke procedures op basis van de Omgevingswet worden gevolgd.

Communicatie
Tijdens de ruimtelijke procedures besteed de gemeente aandacht aan communicatie en participatie via bekendmakingen, brieven aan omwonenden, inloopbijeenkomsten en een klankbordgroep.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren