Voorwaards: Gemeente zet miljoenen voor dak- en thuislozen op de bank

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto Pixabay

VoorWaards vindt het onbegrijpelijk dat miljoenen euro’s, bedoeld voor daklozen, in de reserve verdwijnen. Raadslid Eline Rood van VoorWaards ging op bezoek bij de Overbrugging en schrok van het aantal aanmeldingen.  

Raadslid Eline Rood

Gemiddeld eenmaal per week meldt iemand zich bij de dak- en thuislozenopvang in Oud-Beijerland, waar maar plek is voor 20 bewoners. Veel mensen denken dat dit alleen in grote steden speelt, maar steeds vaker verliezen mensen hun huis als gevolg van armoede. Of zij verlaten hun woonplek door huiselijk geweld, ook in de Hoeksche Waard. Door de wooncrisis is het heel moeilijk om op eigen kracht aan vervangende huisvesting te komen. In de auto of in het park slapen valt niet zo op, maar dit komt wel degelijk voor. Voor deze dak- en thuislozen is er maatschappelijke opvang nodig, zoals dat heet. Er zijn ook mensen met psychische problemen die een beschermde woonplek met begeleiding nodig hebben.

Oppositiepartij VoorWaards Hoeksche Waard zag dat een bedrag van bijna 3 miljoen euro, dat de gemeente voor de opvang van deze doelgroep ontving, niet voor dit doel ingezet wordt. Dit bedrag komt in de algemene reserve van de gemeente terecht en dat betekent dat het ook aan andere zaken besteed mag worden, bijvoorbeeld aan de aanschaf van lantaarnpalen. Dit verbaast VoorWaards, omdat er een groot tekort is aan opvangplekken. VoorWaards heeft hier een vraag over gesteld, maar het antwoord van de gemeente stelt raadslid Eline Rood niet gerust.

Te weinig opvangplekken

De gemeente meldt dat dak- en thuislozen goed worden doorverwezen naar een passende woning en dat dit ontvangen geld daar ook niet voor bestemd was, maar voor ‘wonen met begeleiding’.

Rood reageert: “Er is hier wel degelijk een probleem. Formeel gezien is de gemeente Nissewaard verantwoordelijk voor hulp bij acute dakloosheid bij Hoeksche Waarders. Echter, de dak- en thuislozenopvang daar zit vol en voor beschermd wonen zijn er wachtlijsten. In de lokale opvang bij de Overbrugging is ook geen plek meer. Mensen in de Hoeksche Waard worden daarom vaak opgevangen in Dordrecht of Rotterdam, maar zij willen natuurlijk graag in de Hoeksche Waard blijven. 

Twee weken geleden sprak Eline Rood met een jonge vrouw die bijna 3 maanden in haar auto sliep voordat ze aanklopte bij de Overbrugging. Ze was zo dapper om haar partner te verlaten, omdat er al 2 jaar sprake was van huiselijk geweld, maar ze had op dat moment nog geen andere woning. Bij diverse instanties kreeg ze nul op rekest. En zo zijn er meer. Het Rijk streeft naar 0% dakloosheid in 2030. Daarvoor ontvangen gemeenten geld om opvangplekken te regelen, maar de gemeente lijkt het probleem onvoldoende serieus te nemen. Volgens VoorWaards had de gemeente met dit bedrag van 3 miljoen euro meer opvangplekken kunnen creëren voor mensen in nood.

Er is al een nijpend tekort aan goedkope, kleine woningen, ook voor onze jongeren, maar voor deze doelgroep is het minstens zo belangrijk. Het hebben van een huis is een mensenrecht en volgens de Grondwet moet de gemeente daarvoor zorgen. Wij zijn een rijke gemeente met 90 miljoen euro in de reserve. Hier horen geen mensen op straat te leven”, zegt de partij. 

Doorstroming

Het tekort aan opvangplekken kan minder problematisch zijn als er een vlotte doorstroming is naar een huurwoning. Deze doelgroep krijgt geen urgentieverklaring, dus wanneer een opgevangen dak- of thuisloze in de Overbrugging zijn zaakjes weer op orde heeft en werkt, kan hij vervolgens niet uitstromen. Hij houdt dus soms onnodig lang een opvangplek bezet. VoorWaards wil onderzoeken of deze doelgroep een urgentieverklaring kan krijgen. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren
Ga naar de inhoud