Wateroverlast erger waar bomen verdwijnen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De imposante, circa 60 jaar oude populier bij de oude haven van 's-Gravendeel kan op een goede dag wel zo'n 1000 liter water tot zich nemen. (Foto: Archief Arie Pieters)

Eind juni leek er warempel dan toch nog schot te komen in het zomerweer. Maar ruim acht maanden met veel regen, vaak compleet verregende dagen en soms hele heftige buien kunnen wat zonnige dagen niet ‘even’ uitwissen. Hele stukken natuur in Nederland staan nog steeds deels onder water en ook in de Hoeksche Waard komen we bijvoorbeeld plantsoenen tegen in laag gelegen gebieden die nog vol plassen staan. 

Zonder aanwezigheid van enkele volwassen bomen zouden ze zelfs na weken met goed weer nog lang kletsnat blijven. Dat was enkele jaren geleden ook één van de punten die de inwoners van een wijk in Maasdam aanvoerden, om daar met succes de kap van een rij van vijf circa 60 jaar oude esdoorns tegen te houden. Zonder deze bomen zou bij zware buien de wateroverast nog erger zijn én langer duren. Een volwassen esdoorn kan in het groeiseizoen soms per dag wel zo’n 150-200 liter water opnemen. Dat loopt in het hele groeiseizoen op tot meer dan 15.000 liter. Met vijf volwassen bomen in een laag gelegen gebied/wijk is de rekensom dan snel gemaakt. Zaag ze om en 20 tot 30 jaar lang zal de wateroverlast toenemen. Jonge aanplant kan dat pas na enkele decennia opvangen. Esdoorns zijn overigens niet de kampioenen voor wat betreft wateropname. Ze komen waar het gaat om boomsoorten die vaak in de bebouwde omgeving worden aangeplant ergens in de middenmoot uit.

Oude bekende kampioenskandidaat

Eiken en beuken horen ook bij die groep boomsoorten die dagelijks rond de 200-250 liter water opnemen. Maar volwassen notenbomen gaan daar in het groeiseizoen nog overheen met tussen de 250-400 liter aan wateropname. Wie komt er in ons land dan in aamerking voor de titel van kampioen wat betreft de wateropname per dag? Zeer waarschijnlijk komen we dan uit bij oude bekenden. De treurwilg en de zwarte populier. Daarbij moeten we aantekenen dat de Canadese populieren, mist ze oud genoeg kunnen en mogen worden ongeveer gelijk opgaan met de oorspronkelijke zwarte variant. Een groot formaat volwassen, zwarte populier kan soms wel tot bijna 1500 liter water tot zich nemen per dag. En inderdaad, dat is een hele slok op een borrel, om er maar even een oud gezegde bij te halen. Het is glashelder dat de aanwezigheid van zulke bomen langs wegen, in bosplantsoenen, parken en ook in bossen tijdens perioden met veel of extreme regenval een verschil kunnen maken. Wilgen en ook populieren zijn van oorsprong ook bomen die gewend zijn aan (op)groeien in een waterrijke omgeving. Die ‘rijen ondenkbaar ijle populieren’, uit het bekende gedicht (‘Herinnering aan Holland’) van Marsman zijn dus niet alleen ethetisch en landschappelijk waardevol.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren