Constructief BurgerBelangen HW : Geld voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang komt uit de gemeentelijke grabbelton

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto Pixabay

De gemeente Nissewaard heeft 2,9 miljoen euro aan de Hoeksche Waard overgemaakt voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Tijdens de raadsvergadering hebben wij vragen gesteld waarom dat bedrag in de algemene reserve gestort is, waardoor dit bedrag een totaal andere bestemming kan krijgen. Wij vinden dat namelijk een slecht signaal aan het adres van degene waar dit geld voor bestemd is, aldus Werner de Jong namens Constructief Hoeksche Waard en BurgerBelangen HW.

De gemeente Hoeksche Waard heeft met de omliggende gemeenten Nissewaard, Goeree Overflakkee en Voorne aan Zee een samenwerkingsovereenkomst op basis waarvan de gemeente Nissewaard als centrumgemeente fungeert voor de uitvoering van Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Zij krijgen het geld van de Rijksoverheid wat daarvoor bestemd is. Omdat dit bedrag te veel opgelopen is, is er in totaal 12 miljoen overgemaakt naar de vier gemeenten bedoeld voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang, zoals dit in de samenwerkingsovereenkomst vermeld staat. Er is van die 12 miljoen 2,9 miljoen overgemaakt naar de gemeente Hoeksche Waard. Het college heeft dit bedrag meteen in de algemene reserve gestort. Dat is de gemeentelijke spaarpot waar van alles uit betaald kan worden. De andere drie gemeenten storten dit niet in de algemene reserve, maar geven dit een bestemming. Onbegrijpelijk dit verschil in behandeling van dat geld als je met elkaar samenwerkt? Daar is het algemeen belang niet mee gediend.

De wethouder gaf op onze vraag, of mensen dan niet geholpen kunnen worden, omdat er geen bestemmingsreserve is, als antwoord: “Ech nie”. Verder kwam hij niet, dus wij doorvragen waar dit geld dan vandaan komt als dit niet gereserveerd is. Voor het financieren van daklozenopvang blijkt de gemeente de begroting als grabbelton te gebruiken, want de wethouder gaf aan dat het ergens uit de begroting werd betaald, maar hij wist niet van waar. Dat klinkt weinig hoopvol en onprofessioneel. Daarom vroegen wij door of hij dan een toezegging wilde doen dat iedereen geholpen wordt. Dat deed hij niet. Op de gemeentelijke website staan alle gedane toezeggingen. Deze staat er “ech nie” bij, hetgeen wij zorgelijk vinden.

Wat ook merkwaardig is, dat is dat de wethouder de Stichting Onderweg naar huis niet kent. Die stichting is landelijk bekend in het kader van daklozenopvang, maar bij de gemeente Hoeksche Waard niet en terwijl dit nota bene gecontracteerde zorg is. De omliggende gemeenten doen regelmatig zaken met ze, maar de Hoeksche Waard niet. De gemeente weet dus niet eens welke gecontracteerde zorg er binnen de Hoeksche Waard is. Hoe kan dat als je daklozen wil helpen? Constructief Hoeksche Waard en BurgerBelangen maken zich grote zorgen over hoe het college met die 2,9 miljoen euro omgaat, mede ook door de nietszeggende antwoorden van het college op onze vragen. Wij zien graag dat het college in de praktijk het tegendeel bewijst. De tijd zal het leren.

Wethouder Peters pleite eerder toen hij Tweede Kamerlid was voor een landelijk verbod op scholen

Wethouder Peters:

Weet u wat het aller moeilijkste is van het zijn van een politicus, gemeenteraadslid, lid van de Tweede Kamer, wethouder of minister? Weten dat mensen problemen hebben en accepteren dat dat niet in alle gevallen te voorkomen is. Dat is altijd al lastig. Maar zeker als er ergens geld over lijkt te zijn. Dan ontstaat, als we niet uitkijken, het beeld dat het niet oplossen van problemen van mensen een politieke keuze is. Dan dreigt het platslaan van een politieke afweging tot een verhaal met een dader, een slachtoffer en een held. Inderdaad, net als bij de gebroeders Grimm en Goede Tijden Slechte Tijden. Dat doet het prima in de krant. Maar dat is niet per se helpend in de echte wereld. En dat is lastig. De gemeenteraad van Hoeksche Waard sprak over de maatschappelijke opvang naar aanleiding van het bericht dat 2,9 miljoen euro uit reserve van de centrumgemeente afgeroomd kon worden en lokaal kan worden benut.

Lees hieronder de volledige reactie van de wethouder die hij ook in de raadsvergadering van 11 juli heeft uitgesproken.

Bijdrage Daklozenopvang


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren