SARDOGSZHZ, Search And Rescue Dogs Zuid-Holland Zuid, het speurhondenteam uit de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
8 Min Read
Foto PR

Eind 2023 besloten Jan Chris van Osnabrugge en Hugh Hulleman een speurhondenteam op te richten. Beiden liefhebbers van en ervaring met honden. Hugh Hulleman zijn inzetbare hond heeft al enkele jaren ervaring als speurhond met het opsporen van vermiste personen (levend en overleden). Om een speurhondenteam bij elkaar te krijgen werd een (goed bezochte) informatie bijeenkomst georganiseerd voor belangstellenden. Januari 2024 heeft de notaris de statuten van de (ANBI) Stichting SARDOGSZHZ formeel geregistreerd. Begin februari werd gestart met de trainingen, er hadden zich inmiddels 10 honden met geleider, ondersteunende leden en een aantal slachtoffer objecten aangemeld.

Hoe zoekt een speurhond? We krijgen vaak de opmerking, mijn hond loopt altijd te snuffelen, die zou het denk ik ook wel leuk vinden. Een hond snuffelt graag, dat is het leven van een hond, snuffelen! Een hond heeft per neusgat een reukorgaan, dat betekent dat een hond stereo ruikt. Hierdoor kan een hond richting en afstand bepalen van de geurbron. Mensen kunnen dat niet, mensen hebben maar 1 reukorgaan. Het reukorgaan van een hond is ongeveer 20 maal groter dan van een mens, plus dat het reuk gedeelte in de hersenen van een hond 40 maal groter is vergeleken met dat van een mens. Kortom een hond ruikt exponentieel beter dan een mens. Geuren die wij als mens nauwelijks waar kunnen nemen, overweldigen een hond vaak. Denk hierbij aan de lucht van een pluk haar, een getrokken kies, stukjes eelt, nagels, voor een hond een forse geur, ook op afstand.

Foto PR

Behalve dat we als team ingezet worden voor vermoedelijk levende vermiste personen, kunnen we met het team ook voor het opsporen van overleden mensen ingezet (kunnen) worden. Daarom worden de honden zowel getraind op levende mensen en op dood menselijk materiaal of kleding van een overleden persoon. De menselijk lucht van de dood is voor de getrainde hond heel goed waarneembaar.

SARDOGSZHZ als team zoekt niet alleen op land, maar ook op water met honden. Hiervoor heeft het team de beschikking over enkele boten, maar ook over een aantal professionele duikers, die in geval er iets verdachts gevonden wordt, ingezet kunnen worden om onder water op verder onderzoek uit te gaan. Wordt er iets gevonden dan wordt er een markering aangebracht (boei) en worden de hulpdiensten direct ingeschakeld.

Even terug naar de honden en het zoeken op water naar vermiste personen.

Een hond kan de geur oppakken van een lichaam dat in of onder water ligt. Een lichaam in water geeft altijd geuren af, dit zijn gassen, oliën en andere vloeistoffen. Deze geuren zijn herkenbaar voor de honden. Bij het zoeken op water zal de hond aan boord van een boot afwijkend gedrag vertonen als de hond geur oppikt. Sommige honden zullen in het water springen en naar de plek zwemmen waar de geur het sterkst is. Dit hoeft niet altijd de plek te zijn waar het lichaam zich bevindt, stroming en wind spelen hierbij grote een rol. Het afwijkende gedrag van de hond is een indicatie dat er iets aan de hand is. Nadat de hond dit heeft aangegeven wordt er met Sidescan Sonar een beeld gemaakt van de ruimte tussen de boot en de bodem. Als er iets onder water ligt zal dat na deze scan waarschijnlijk zichtbaar zijn.

De laatste maanden zijn we als team een aantal keren op water ingezet voor het opsporen van een vermist persoon. Na de inzet zijn we tot de conclusie gekomen dat een Sidescan Sonar set een enorme toegevoegde waarde is bij zoeken op water.

Daarom hebben we voor de Sidescan Sonar een crowdfunding actie gestart en zijn er diverse organisaties benaderd voor financiële ondersteuning. We willen voor minimaal 2 boten een complete Sidescan Sonar set aanschaffen.

De link is: https://www.doneeractie.nl/sidescan-sonar-sets-t-b-v-opsporing-vermisten/-92875

Sidescan Sonar is bijzonder waardevol in groot en stromend water zoals het Hollands Diep, Dordtse Kil, Spui, Oude Maas en het Haringvliet. Met de combinatie speurhond en Sidescan Sonar hebben we een perfecte oplossing voor het lokaliseren van vermiste personen.

Als team zijn we kosteloos 7 x 24 uur via een alarmnummer oproepbaar (ook buiten de Hoeksche Waard) en inzetbaar voor hulpdiensten en familie of vrienden van vermisten. We merken dat men soms terughoudend is, daar is geen enkele reden voor. De eerste uren bij een vermissing zijn van levensbelang en dient er zo snel mogelijk opgeschaald te worden.

Als je dit leest en je denkt, ik zou wel meer informatie willen hebben. Of je nu wel of geen hond hebt, dat maakt in principe niet uit. Er is nog plaats in het team voor ervaren en onervaren honden (met geleider). Een inzetbaar zoekteam bestaat uit een geleider + hond en een buddy. Ook zoeken we mensen voor algehele ondersteuning, mensen die de beschikking hebben over een boot met vaarbewijs (rib). Qua hond gaat de voorkeur uit naar honden die willen werken, jachthonden, honden die een goed werkende neus hebben, waarbij het reukorgaan goed is ontwikkeld. Een Franse Bull is dus niet geschikt. Ook moet je hond los kunnen lopen en redelijk onder appel staan. Zelf moet je een redelijke conditie hebben, soms loop je een paar uur in het veld te zoeken (met rust momenten). Qua leeftijd is een pup van 9 weken al geschikt, de hele training duurt 1 tot 2 jaar, dus met een oudere hond moet je hiermee wel rekening houden. Iedere hond is anders, sommige honden begrijpen het spelletje al na een paar maanden, andere honden kan het langer duren of die leren het zelfs helemaal niet. Als de hond eenmaal begrijpt wat van hem/haar verlangt wordt, dan wordt er doorgetraind om de zoekconditie te verbeteren en de hond met steeds andere situaties kennis te laten maken. De trainingen zijn over het algemeen in de Hoeksche Waard op elke woensdagavond van 19:00-21:30 uur en op één zaterdag in de maand. Je kan 1 maal zonder hond komen kijken en vind je het leuk, dan kan je nog 4 keer met je hond mee trainen zonder verplichting. Heb je interesse, kijk dan op de website www.sardogszhz.nl voor meer informatie en contactformulier.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren