De Hoeksche boerin: “Hoppa, de eerste Nedertarwe is gedorsen!”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
De Hoeksche Boerin - Foto PR

De maand juli zit er bijna op en ik kan terug kijken op een productieve maand. Uiteraard viel er ook weer genoeg regen, maar we hadden deze maand ook even een paar dagen achter elkaar heerlijk zomers weer. Dat betekend dan dat ik keihard aan de bak moet. 

Dat gebeurde dan dus ook. De eerste 2 percelen met Nedertarwe zijn gedorsen. U kunt aan de buitenkant niet zien dat dit Nedertarwe is, maar ik lever deze tarwe aan de Coöperatie CZAV die in samenwerking met Royal Koopmans het prachtige merk Nedertarwe hebben ontwikkeld. Graan van Nederlandse bodem waar brood van gebakken kan worden. Ik hoor u denken…. tarwe waar brood van gebakken kan worden? Doen we dat van alle andere tarwe niet dan?

Wij Nederlanders houden graag van hoge broden. Hiervoor is tarwe nodig waar veel eiwit in zit. Je kan eiwit in tarwe krijgen door een groot aantal zonuren te hebben, of door wat meer bemesting te geven of de juiste rassen te selecteren.

Royal Koopmans heeft zich hier voor ingezet en dus bakken er nu al vele bakkers in Nederland broden van Nederlandse granen. Bakkers die geen Nedertarwe gebruiken, halen hun tarwe (of het meel) van voornamelijk Franse bodem. U zult begrijpen dat ik mijn brood dus tegenwoordig koop bij bakker Voordijk. Daarvan weet ik dat zij hun brood bakken met Nedertarwe en dat proef je!

Na de tarweoogst moet alweer gedacht worden aan de volgende teelt. Na tarwe teel ik een groenbemester. Dit gewas heeft ook weer voeding nodig en heb ik er voor gekozen om de bodem te voeden met geitenmest. En zo werden er bij mij afgelopen week, 11 vrachtwagens met geitenmest geleverd. Een kleine 400 ton aan mest wat straks weer uitgereden worden over de tarwestoppel, vervolgens wordt ingewerkt en daarna zaaien we de groenbemester er in.

Voor de andere gewassen is het nog te vroeg om aan oogsten te denken. De aardappelen gaan wel al opschieten, dus dat zal in augustus aan de beurt komen.

De red kidney bonen houden van warm weer. De laatste weken hebben we natuurlijk warmer weer gehad en dan zie je opknappen. Ondertussen al uitgebloeid dus nu komen ook de peulen er aan te hangen. De red kidney bonen worden gedorsen als droge bonen, dus ook daar gaan nog wel heel wat weken overheen, voordat deze klaar zijn om geoogst te worden.

Onder de suikerbieten komen al behoorlijke wortels te zien. Het loof op de bieten staat er mooi groen bij, dus met genoeg zonuren maken ze veel suiker aan wat ze opslaan in hun wortel, wat dus de suikerbiet wordt.

 


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren