Boswerkzaamheden in het Moricaanse Bos Strijen , Numansdorpse Bos en Zuid-Beijerlandse Bos in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Op plekken waar zieke essen verdwijnen, plant Staatsbosbeheer een mengsel van duurzaam loofhout.

Er wordt in augustus en september gewerkt in het Moricaanse Bos, Numansdorpse Bos en Zuid-Beijerlandse Bos in de Hoeksche Waard om deze bossen gevarieerd en toekomstbestendig te houden voor mens, plant en dier. Tijdens de werkzaamheden zijn delen van het bos afgesloten voor de veiligheid van bezoekers.

Locatie

Moricaanse Bos, Numansdorpse Bos, Zuid-Beijerlandse Bos, Hoeksche Waard (ZH)

Looptijd

Augustus en september 2024.

Moricaanse bos

In het Moricaanse Bos in Strijen zijn in 2023 toekomstbestendige bomen aangewezen. Rondom deze toekomstbomen wordt ruimte gemaakt, zodat ze optimale omstandigheden hebben om te kunnen groeien. Op sommige plekken wordt er een rijdunning uitgevoerd, waarbij we een aantal bomen weghalen. Dit zorgt ervoor dat we dieper gelegen bosdelen beter kunnen onderhouden. Ook aan de bosranden wordt een aantal bomen verwijderd, zodat er minder kans is op omvallen van bomen op paden en in sloten na een storm.

Verder vindt in een deel van het bos verjongingskap plaats. Op deze plekken staan essen die kampen met essentaksterfte. De es wordt overal in Nederland in een hoog tempo aangetast en helaas ook in het Moricaanse Bos. Deze zieke en risicovolle bomen worden verwijderd, om de kans op omvallende bomen te verkleinen en de veiligheid voor bezoekers te waarborgen. Ook komt er hierdoor meer licht op de bodem, waardoor er meer kansen ontstaan voor natuurlijke verjonging. In de toekomst planten we op deze plekken ook een mengsel van duurzaam loofhout. Door het mengen van veel verschillende boomsoorten wordt het bos beter bestand tegen ziektes en de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Meer soorten bomen zorgen  ook voor meer biodiversiteit.

Numansdorpse Bos

Ook in het Numansdorpse Bos wordt ruimte gemaakt rondom toekomstbestendige bomen, zodat die optimale omstandigheden hebben om te groeien. Op sommige plekken wordt er een rijdunning uitgevoerd en in een deel van het bos is verjongingskap. Daarbij worden ook zieke en risicovolle bomen verwijderd, om de kans op omvallende bomen te verkleinen. Ook hier ontstaan daardoor meer kansen voor natuurlijke verjonging.

Zuid-Beijerlandse Bos

Na de boswerkzaamheden van 2023 moesten we door het natte natte weer helaas het verwijderde hout tijdelijk laten liggen om schade aan de bodem te voorkomen. In augustus en september 2024 gaan we verder met het verwijderen van deze houtstapels. In de bosvakken waar in 2023 is gewerkt, zijn dit jaar geen nieuwe werkzaamheden.

In het noordelijke deel van het bos wordt de bosrand enkele rijen teruggezet, zodat er een kern-mantel-zoom structuur ontstaat. Dit is een geleidelijke overgang van lage struiken en kruiden naar bomen die schuilplekken en voedsel biedt aan vogels en insecten en bevorderlijk is voor de biodiversiteit in het bos.

Tot slot worden zieke essen verwijderd. Hierdoor komt er meer licht op de bodem, waardoor er meer kansen ontstaan voor natuurlijke verjonging. Wanneer gewerkt wordt langs wandel- en fietspaden worden die voor de veiligheid tijdelijk afgesloten. We streven er naar dat dit niet langer dan een week duurt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren