Discussie over Groenonderhoud in Hoeksche Waard, Poll: Wat Vindt U van het Ongewenste Groen?

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Locatie Oosterse Gorzen Oud-Beijerland geen aanplant meer zichtbaar - Foto PR

Inwoners van de gemeente Hoeksche Waard worden steeds vaker geconfronteerd met ongewenst groen, zoals onkruid en wildgroei, in hun straten en openbare ruimtes. Het groenonderhoud in de gemeente staat hierdoor ter discussie. Sommige bewoners klagen over de rommelige uitstraling van hun buurt, terwijl anderen juist pleiten voor meer biodiversiteit en natuurvriendelijke oplossingen. De gemeente heeft in de afgelopen jaren verschillende stappen ondernomen om het groenbeheer te optimaliseren zoals gewild groen. . Echter, niet iedereen is tevreden met de resultaten. De balans tussen esthetiek en ecologie is een belangrijke uitdaging voor het gemeentebestuur.

Raadslid Ad Valkenburg van het CDA: Twee jaar geleden is naar aanleiding van al mijn vragen een onderzoek ingesteld. Een evaluatie van hoe het onderhoud openbare ruimte gaat. Hier zijn conclusies uit gekomen en aanbevelingen gedaan om tot een verbetering te komen. Toch hebben deze onvoldoende effect. Dit jaar kwam daar een nieuw voorstel bij om het groen meer ecologisch te gaan onderhouden. Op zich prima hoor, want dit komt onze onder druk staande biodiversiteit zeker ten goede. Maar doe dat dan wel op plekken waar dat past en het ook kan. Het afgesproken onderhoudsniveau voor de openbare ruimte mag daar niet onder lijden.

Gemeente Hoeksche Waard: Wij houden toezicht op het reguliere onderhoud door periodiek de resultaatsverplichtingen van onze aannemers te controleren. Op het moment dat wij constateren dat de aannemer niet aan al zijn verplichtingen voldoet wordt hij hierop gewezen. Een voorbeeld hiervan is dat een plantvak niet onkruidvrij is gemaakt, zoals op  foto’s te zien is. We moeten contractueel de aannemer altijd de ruimte/tijd geven zaken op te lossen. Lost de aannemer dit niet tijdig op, kunnen andere sancties volgen. De hoeveelheid Fixi meldingen is ca 15% hoger dan de afgelopen jaren ondanks het kletsnatte seizoen tot nu toe. Alle meldingen worden op een serieuze wijze opgepakt en doorgezet naar de aannemer. Daarna controleren we op het uitvoeren van deze werkzaamheden.De Fixi-meldingen worden administratief afgehandeld op het moment dat het werk bij onze aannemer is uitgezet, dit wordt in de beantwoording ook aangegeven. Dit heeft tot gevolg dat de melder eerder een afmelding krijgt dan dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Wat vindt u?

Hoeksche Waard Nieuws wil graag uw mening horen over het huidige groenonderhoud. Daarom vragen we u deel te nemen aan onze poll en uw stem te laten horen.

Poll:

Hoe tevreden bent u dit jaar met het huidige groenonderhoud in de gemeente Hoeksche Waard?

  • Ontevreden: Het ongewenste groen maakt de buurt rommelig en onaantrekkelijk. (84%, 1.544 Stemmen)
  • Redelijk tevreden: Er is ruimte voor verbetering, maar het is over het algemeen goed. (9%, 173 Stemmen)
  • Zeer tevreden: Het huidige beleid zorgt voor een mooi en natuurlijk straatbeeld. (6%, 109 Stemmen)
  • Geen mening: Het groenonderhoud heeft geen invloed op mijn woongenot. (1%, 21 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 1.847

Laden ... Laden ...
.

Verdere Informatie:

Bezoek de website van de gemeente Hoeksche Waard voor meer details over het groenbeheerbeleid en om te zien welke stappen er worden ondernomen om het ongewenste groen aan te pakken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren