Hoeksche Waard – In deze week vragen we samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet.
Tijdens de jaarmarkt in het centrum van Oud-Beijerland schenken we extra aandacht aan de activiteiten van het DigiTaalhuis en dan in het bijzonder aan laaggeletterdheid en wat dit voor mensen betekent. We willen het bewustzijn vergroten en mensen aanmoedigen om hulp te zoeken. De bibliotheek is toegankelijk voor iedereen die ondersteuning wil bij het verbeteren van lees- en schrijfvaardigheden.
(Digi)taalvrijwilligers
Er zijn meer dan 70 taalvrijwilligers met taalcoaching actief in onze gemeente. Deze enthousiaste groep mensen worden tijdens de Week van het Lezen en Schrijven bedankt voor hun inzet en hulp bij de (digi)taallessen in de vorm van een gezamenlijke lunch. De hulp die deze vrijwilligers geven heeft grote invloed op het welzijn van alle deelnemers.
Hoeksche Waardse Babbelbox
Iedere maandagavond van 20.00-21.00 uur kunnen mensen die dat willen, online oefenen met de Nederlandse taal door te praten met taalvrijwilligers.
Buitenspelen met taal / gedichten schrijven in de natuur
Onder de bezielende leiding van dichter van de Hoeksche Waard Sabine Alders-du Bosc worden er op dinsdag 10 september rond natuurgebied De Staart elfjes geschreven met onze taalvragers. Dit zijn eenvoudige, compacte gedichtjes die bestaan uit elf woorden op vijf dichtregels. Een leuke vorm om de taalvragers in eerste instantie kennis te laten maken met het schrijven van poëzie, maar ook spelenderwijs bezig te zijn met de Nederlandse taal.
Workshop herkennen en doorverwijzen laaggeletterdheid voor BO leerkrachten
Op woensdag 11 september krijgen leerkrachten uit het BO meer informatie aangereikt over het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden. Goed kunnen lezen is uiteraard van belang voor het functioneren in onze samenleving, maar het taboe omtrent laaggeletterdheid moeten we samen doorbreken.
Taalbegeleiding
Vrijwilligers geven taalbegeleiding in de vorm van één op één momenten, in kleine groepjes, maar ook tijdens inloopactiviteiten als Taal met Koffie. Dit is verspreid over diverse bibliotheeklocaties op ons eiland mogelijk.
Taalwandelkaarten
Speciaal in de Week van lezen en schrijven gaan de taalcoaches met hun taalvrijwilliger(s) naar buiten met taalwandelkaarten. Dit is een leuke manier om eens anders bezig te zijn met onze taal. Er is namelijk altijd taal om je heen!
Hulp nodig? Je bent nooit te ooit om te leren!
Heb je moeite met lezen of werken met de computer? Geen zorgen, je bent niet de enige. We bieden taalbegeleiding, oefenmogelijkheden en de hulp van vrijwilligers. Leren bij ons is leuk, gezellig en nuttig. Kom naar de Bibliotheek Hoeksche Waard en ontdek een wereld vol mogelijkheden die voor je opengaat! Wil je meer informatie over deze activiteiten of taalbegeleiding? Kijk dan op www.debhw.nl
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.