Insectenakker Vaartweg aanwinst voor Goudswaard en omgeving

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Janneke Zevenbergen

De insectenakker op een agrarisch perceel aan de Vaartweg in Goudswaard heeft zich – ondanks het late tijdstip van inzaaien – prima ontwikkeld. Er is een overvloed aan nectar en stuifmeel voor bijen, vlinders en andere insecten en ook komen er steeds meer zaden voor de boerenlandvogels. De akker kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Met het oog hierop zien we liever geen honden op het perceel.

Meer biodiversiteit

Hoe mooi kan het zijn, een akker van ruim een hectare groot, direct grenzend aan Goudswaard, die in het geheel voor de natuur wordt in ingericht. Zo begon een eerder bericht over dit initiatief van maatschap Eendracht-Agro uit Goudswaard, samen met CCHW, Stichting Rietgors, Dorpsvereniging de Coorndijk en mede mogelijk gemaakt met steun van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Hoeksche Waard. De akker is ingezaaid met verschillende soorten bloemen- en kruidenmengsels om de biodiversiteit te bevorderen. Inmiddels is alles tot bloei gekomen, sommige soorten zijn ook al uitgebloeid en daar ontwikkelen zich de zaden voor de vogels. Groenlingen, kneuen en wat putters brengen al een bezoek aan het terrein om de eerste zaden op te pikken. En het ziet er vooral ook mooi uit.

Kom gerust kijken

Het perceel ligt aan de oostzijde van Goudswaard, direct tegen de bebouwde kom. Vanaf de Vaartweg kun je het perceel goed zien liggen. Tussen de woningen aan de rand van het dorp en de akker ligt een wandelpad dat een goed zicht geeft op het perceel. Om nog meer te kunnen genieten van de bloemen en kruiden en van alles wat er aan insecten en vogels op af komt worden er door de akker enkele paden gemaaid. Hierdoor wordt het perceel toegankelijk en kan er van dichtbij naar de bloemen en kruiden worden gekeken.

Spelregels

Vanwege de waarde van de akker voor de biodiversiteit is het prettig als we met elkaar enkele spelregels in acht nemen:

–        Honden zijn op de akker niet welkom vanwege de onrust die ze vaak met zich meebrengen. Ook aangelijnd zijn ze niet toegestaan.

–        Krijgt u al wandelend de kriebels om een bloemetje te plukken? Bedenk dan dat het een agrarisch perceel is dat is ingericht voor de productie van voedsel voor insecten en vogels. Dus bij voorkeur niet plukken, maar maak foto’s van de bloemen, kruiden, insecten en vogels en deel die met anderen. Zo kunnen nog meer mensen genieten van dit bijzondere stukje Hoeksche Waard.

Rietgors, stichting voor agrarisch natuurbeheer in de Hoeksche Waard is in 1997 opgericht. De stichting streeft naar behoud en versterking van landbouwkundige en landschappelijke kwaliteit en natuurwaarden in de Hoeksche Waard en stimuleert o.a. het recreatief medegebruik van landbouwgronden en toeristische, recreatieve en educatieve activiteiten in het werkgebied.

 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren