De Hoeksche boerin: “En dan is ook Augustus alweer voorbij!”

Trudy Schoenmakers
6 Min Read
Foto Prive

Mijn kinderen zijn weer naar school, en dan is ook Augustus alweer voorbij! Wat gingen deze weken toch weer snel voorbij. Wat hebben we weer een werk verzet.

Zoals ik al zei is deze periode, wanneer iedereen met vakantie gaat, op een akkerbouwbedrijf als wat wij hebben altijd erg druk. De tarwe hadden we in de maand juli al gedorst, de maand augustus stond in het teken van het rooien van onze eerste aardappelen.Al langere tijd kunt u in de winkels nieuwe oogst aardappelen vinden. Deze aardappelen worden altijd vroeg in het seizoen gepoot en zijn na een maand of 2 a 3 al goed om gerooid te worden.

Ook wij proberen onze aardappelen altijd vroeg te poten, maar doordat we hier op kleigrond zitten, moeten we meestal toch wel wachten tot eind maart, of april. Allemaal dus afhankelijk van het voorjaarsweer. Dit jaar hebben wij onze aardappelen half april kunnen poten, nadat we een ontzettend natte winter en voorjaar hadden. De omstandigheden waren niet heel erg optimaal, maar nu we de eerste aardappelen hebben gerooid, mogen we toch wel tevreden zijn met het resultaat.

We hebben de afgelopen weken meerdere rassen mooi kunnen rooien. Niet te geloven wellicht, dat we enkele keren hebben moeten beregenen, omdat het anders te droog was om ze te rooien.
Bij het rooien van aardappelen is het namelijk erg belangrijk dat de grond nog een beetje vochtig is. Hierdoor blijft de kleigrond een klein beetje plakken aan de aardappel en daardoor beschadig je de aardappel het minst. Als de grond heel erg droog is, worden de kluitjes harder, de schil van de aardappel is nog erg teer en hierdoor wordt deze beschadigd. Zodra een aardappel een beschadiging oploopt, wordt dit blauw, blijf je dit zien en wordt deze afgekeurd. Het komt daarom best wel nauw om het juiste moment te bepalen wanneer we de aardappelen kunnen rooien.  Uiteraard is te nat ook niet goed, want dan breng je ontzettend veel grond en alles meer naar huis en duurt het in de schuur weer erg lang voordat de aardappelen droog zijn. Onze eerste rassen zijn dus gerooid en liggen al bij onze afnemers.

Wat een prachtige foto maakte @eyescreamphotography begin augustus tijdens het akker vol met Red Kidney Bonen van de @de_hoeksche_boerin in Zuid-Beijerland!

We hebben naast onze aardappelen ook nog onze andere gewassen op het land staan. Denk aan onze suikerbieten en red kidney bonen. Onze red kidney bonen is het volgende gewas wat geoogst gaat worden. De zon zorgt er voor dat het gewas goed opdroogt. Dat klinkt raar hè, goed opdroogt… Ja, red kidney bonen is een gewas wat droog wordt geoogst. Aankomende periode zullen deze met wortel en al uit de grond worden geschoffeld. Daarna blijven ze even op het land liggen om nog wat verder af te sterven en te drogen. Daarna worden ze met een combine gedorst en leveren we ze aan bij CZAV. Daar worden ze geschoond en vervolgens gaat het naar HAK. Bij HAK worden ze in potjes gedaan en weer in het vocht gelegd. Tenminste, dat is hoe ik denk dat het gaat, want het proces wat bij HAK wordt gedaan heb ik nooit van dichtbij meegemaakt. Het enige dat ik weet is dat mijn product PlanetProof is gecertificeerd en daarom bij HAK terecht komt.

Afgelopen week ben ik ook nog bezig geweest met het zaaien van groenbemester. We hadden nog 1 perceel waar tarwe op had gestaan, waar mest over uitgereden moest worden. Nadat ze dit hebben gebracht en uitgereden, konden we weer een mooie groenbemester zaaien. Een mengsel met phacelia, klaver en vlas.

We hebben sinds dit jaar meerdere bijenkasten bij ons thuis staan, dus proberen we onze bijen zo goed mogelijk te voorzien in hun voeding. De phacelia is een bloem waar bijen ontzettend blij van worden. Het wordt ook wel “bijenbrood” genoemd. Niks leuker toch dan een potje verse honing van je eigen bijen?


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren