Op dinsdag 10 en woensdag 11 september staan reizigers in Nederland voor aanzienlijke uitdagingen vanwege landelijke stakingsacties in het openbaar vervoer. De acties, georganiseerd door vakbonden, zijn bedoeld om druk uit te oefenen op het kabinet voor betere regelingen rondom zware beroepen.
Wat betekent dit voor reizigers?
Op 10 september ligt het stadsvervoer in de drie grootste steden van het land grotendeels stil. Tussen 04:00 uur en 08:00 uur rijden er geen bussen, trams of metro’s van vervoersbedrijven HTM, RET en GVB in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.
Een dag later, op 11 september, wordt de staking uitgebreid naar het streekvervoer door het hele land. Tussen 04:00 uur en 08:00 uur zullen bussen, trams en treinen van Arriva, Transdev (Connexxion), Keolis, EBS, Qbuzz en NS niet rijden. Op deze dag blijft het stadsvervoer in de grote steden wel operationeel, maar ook hier kunnen reizigers hinder ondervinden door de staking.
Waarom deze stakingen?
De stakingen zijn een reactie op het aflopen van de RVU-regeling, die werknemers in zware beroepen de mogelijkheid biedt om eerder met pensioen te gaan. De vakbonden eisen verlenging van deze regeling en roepen het kabinet op met betere plannen te komen. De stakingsacties in verschillende sectoren zijn bedoeld om dit signaal kracht bij te zetten.
Reistips tijdens de staking
Reizigers wordt aangeraden om indien mogelijk buiten de stakingsuren te reizen, of alternatieve vervoersmiddelen te overwegen. Wie toch tussen 04:00 uur en 08:00 uur moet reizen, doet er goed aan de dienstregelingen nauwlettend in de gaten te houden en op zoek te gaan naar actuele informatie en reistips.
Met de stakingen in aantocht, wordt verwacht dat de druk op het openbaar vervoer buiten de stakingsuren zal toenemen, wat kan leiden tot extra drukte en mogelijke vertragingen. Reizigers doen er verstandig aan hun reisplannen tijdig aan te passen.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.