Bij het Indië-monument op begraafplaats De Essenhof in Puttershoek werden vandaag alle mensen herdacht die hebben gediend in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Ook werden alle slachtoffers herdacht die vielen tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In het bijzonder werd stilgestaan bij 7 Hoeksche Waardse militairen die in voormalig Nederlands-Indië om het leven kwamen.
Op het monument staan de namen van de 7 gesneuvelde soldaten: Huibert van der Hoek, Gerrit Gravendeel, Jan Willem Witvliet, Cornelis Slabbekoorn, Arie Bevaart, Jan Leendert Rongen en Jacob Marinus Gravendeel. In de periodes 1941-1945 en 1945-1950 vertrokken zij, in opdracht van onze regering, naar een voor hen onbekende wereld. Ver van huis moesten zij totaal onvoorbereid dienen onder vaak zeer moeilijke omstandigheden en kwamen zij daarbij om het leven.
Dankbaarheid en waardering
Locooburgemeester Paul Boogaard legde namens het gemeentebestuur een krans. In zijn toespraak sprak hij zijn dankbaarheid en waardering uit voor de steun die militairen toen in Nederlands-Indië, maar ook sindsdien elders in de wereld bij zoveel vredesoperaties gegeven hebben aan de bevolkingen aldaar. Dappere vrouwen en mannen die iedere dag weer werken aan stabiliteit in de wereld en daarmee onze vrijheid verdedigen.
Jaarlijks herdenken van groot belang
De herdenking werd gehouden in aanwezigheid van leden van het Veteranen Comité Hoeksche Waard, familieleden, nabestaanden en andere belangstellenden. Ook leerlingen van IKC de Pijler uit Maasdam waren er weer bij. Nu er steeds minder Indië-veteranen zijn die hun persoonlijke verhaal kunnen vertellen, is het belangrijk dat we blijven herdenken en dat jongere mensen hun verhalen doorvertellen. Dat we weten wat mannen, vrouwen en kinderen toen hebben meegemaakt, bezien in het licht van die tijd. Door onze geschiedenis te kennen, kunnen we leren van het verleden.
Het Indië-monument in Puttershoek, een initiatief van het Comité Indië-gedenksteen en de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers, werd op 15 september 1995 onthuld. Bij de herdenking werd kort stilgestaan bij de veteraan Jelle Jan Wierenga, die dit jaar op 94-jarige leeftijd overleed. Het monument is ter nagedachtenis aan en uit eerbetoon voor zijn gevallen kameraden. Samen met de heer Hensen zorgde Wierenga ervoor dat het monument er kwam te staan. Wierenga organiseerde jarenlang de Indië-herdenking, samen met de heer Slabbekoorn. Het Veteranen Comité Hoeksche Waard nam het stokje verleden jaar over van Wierenga.
Geschiedenis
In januari 1942 viel Japan Nederlands-Indië binnen. Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) kwamen ontelbare militairen om het leven. Ook stierven veel burgers en krijgsgevangen militairen in Japanse kampen. Duizenden mensen moesten onder barre omstandigheden dwangarbeid uitvoeren, bijvoorbeeld aan de Birmaspoorweg.
Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Maar dat bracht geen vrede. Soekarno riep op 17 augustus 1945 een onafhankelijk Indonesië uit. Nederland erkende de onafhankelijke republiek niet en stuurde Nederlandse militairen naar de Oost. De Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) zorgde voor vele slachtoffers, zowel aan Nederlandse als Indonesische zijde.
Van 1950 tot 1962 kwamen ruim 100 Nederlandse militairen om het leven, in de strijd om het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea te behouden.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.