Woningmarktonderzoek Hoeksche Waard 2024: Vraag naar koopwoningen stijgt fors

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

De gemeente Hoeksche Waard heeft een nieuw woningmarktonderzoek laten uitvoeren door onderzoeksbureau Springco. Dit onderzoek, dat een update vormt van het vorige onderzoek uit 2021, brengt de ontwikkelingen in de woningbehoefte voor de komende 10 jaar in kaart. Het onderzoek geeft inzicht in de huidige woningvoorraad en de verwachte vraag naar woningen in de 14 dorpen van de gemeente. Een belangrijke focus ligt op de grootschalige gebiedsontwikkeling in Stougjeswijk.

Belangrijkste uitkomsten

Uit het nieuwe woningmarktonderzoek blijkt dat de vraag naar koopwoningen sterk is gestegen. Waar in 2021 de vraag werd ingeschat op 1.340 woningen voor 2030, is dit nu bijna verdubbeld naar 2.620 woningen tot en met 2032. Tegelijkertijd is de vraag naar sociale huurwoningen afgenomen, van 1.500 naar 1.010 woningen. Dit komt neer op 23% van de totale woningbehoefte, waar dit eerder nog 40% was.

Ook is er een toenemende druk op het segment van middeldure appartementen. Door de vergrijzing van de bevolking neemt de vraag naar betaalbare en gelijkvloerse woningen, waaronder middeldure huur- en koopappartementen, sterk toe. Bijna de helft van de huishoudens in de Hoeksche Waard bestaat inmiddels uit mensen van 55 jaar of ouder.

Beleidsmatige keuzes

Ondanks de afgenomen vraag naar sociale huurwoningen zet de gemeente Hoeksche Waard in op het bouwen van 30% sociale huurwoningen binnen het totale woningbouwprogramma. Dit komt voort uit afspraken die zijn gemaakt in de Woondeal tussen het Rijk en de Provincie Zuid-Holland. Ook is het voor veel inwoners lastig om goedkope koopwoningen te vinden, waardoor zij vaak op sociale huur zijn aangewezen.

De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt als onderbouwing voor het volkshuisvestelijk beleid van de gemeente en zullen van invloed zijn op toekomstige woningbouwplannen.

Vervolg

Op donderdag 26 september organiseert de gemeente voor de gemeenteraad een oriëntatieavond over wonen. Hierin wordt het woningmarktonderzoek verder toegelicht en besproken hoe de resultaten worden vertaald naar de woningbouwprogrammering van de komende jaren.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren