Het blijft een mooie traditie bij de OHW: de ochtend na Prinsjesdag smakelijk ontbijten met collega-ondernemers en daarna bijgepraat worden over de inhoud van de Miljoenennota. Op regionaal, nationaal en zelfs internationaal niveau.
Voor gastheer Caspert van der Wel was het woensdag 17 september afscheid nemen van een traditie. Hij stopt als directeur Coöperatieve Rabobank regio Zuid-Holland en zal in die hoedanigheid de ondernemers niet meer welkom heten. Paul Boogaard, wethouder van economische zaken in de Hoeksche Waard, bedankte Van der Wel voor zijn werk en wenste hem alle goeds toe.
Afgaande op de ‘nieuwe gezichten’ bij het Prinsjesdagontbijt constateerde Boogaard tot zijn tevredenheid dat het ondernemerschap in de Hoeksche Waard zich uitbreidt. ,,Er is sprake van een florerende economie in de Hoeksche Waard,’’ sprak de wethouder, die een rapport van Mario Draghi aanhaalde. De voormalig president van de Europese Centrale Bank deed onderzoek naar het concurrentievermogen van Europa en onderstreept in zijn rapport het belang van een duurzame en weerbare arbeidsmarkt en sociale cohesie.
,,In de Hoeksche Waard zie je samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven, tussen gemeente en bedrijfsleven, tussen ondernemersclubs onderling. Dat is belangrijk. De vraag die nu voorligt is ‘Wat voor gemeente willen we zijn in 2050?’ Voor die toekomstvisie vragen wij ook uw inbreng als ondernemers.’’
Boogaard noemde ook de net aangenomen nieuwe winkeltijdenwet die vanaf 1 oktober toestaat dat winkels in de Hoeksche Waard op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur open zijn. ,,De een ziet dat als een probleem, de ander als een kans. Laten we daarover in gesprek blijven.’’ Wat de voorspelde economische groei betreft, sprak de wethouder de hoop uit dat die ook voor de Hoeksche Waard gaat gelden. ,,En dat we mogen floreren.’’
Andere wind
Dat positieve geluid liet Erik Klop, fiscalist en partner bij Visser & Visser, ook horen tijdens zijn vaste beschouwingen van de Miljoenennota. De andere wind die nu door het kabinet waait, pakt voor ondernemers positiever uit, hield hij zijn gehoor voor. De verwachte economische groei voor volgend jaar is 1,5 procent, waar dat dit jaar nog 0,6 procent is. Het inflatiecijfer is ook stabieler, maar nog niet op de gewenste norm van 2 procent.
,,Er zijn nog steeds enorm veel vacatures en de vergrijzing neemt toe. De AOW wordt opgebracht door de werkende bevolking, dus meer arbeidsproductiviteit is noodzaak. Ook investeren in de kenniseconomie is van groot belang,’’ sprak Klop.
Op basis van het Belastingplan zette Klop daarna uiteen wat voor ondernemers van belang kan zijn. Hij sprak daarbij over de zelfstandigenaftrek, het lenen van geld uit de eigen BV en box 2, de giftenaftrek, de box 3-heffingen die voorlopig nog blijven en de vennootschapsbelasting.
Klop wees de aanwezige ondernemers ook op de opheffing van het handhavingsmoratorium m.i.v. 1 januari 2025. Dit heeft gevolgen voor ondernemingen die zzp’ers of mensen met een eigen BV in dienst hebben. ,,Dat wordt zeker gecontroleerd en zal niet meteen tot een boete leiden, maar misschien wel een waarschuwing. Als je zelf al denkt dat het een arbeidsrelatie is, dan is dat ook zo,’’ gaf hij de ondernemers mee.
(Kijk hier voor de presentatie van Erik Klop)
Brede welvaart
De bijeenkomst werd afgesloten door prof. dr. Otto Raspe, hoofd RaboResearch Regio’s, Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemerschap, die de brede welvaart centraal stelde. ,,We krabbelen langzaam op,’’ was zijn constatering. Samen met scheidend directeur Van der Wel heeft hij de economische situatie voor de regio Groot Rijnmond in cijfers gevat. De Hoeksche Waard maakt daar ook deel van uit. ,,Die cijfers liggen onder het landelijk gemiddelde. Dat ligt aan de economische structuur van deze regio. Er gebeurt hier meer, maar er is minder groei. Die groei zit wel in innovatieve regio’s, zoals rond Eindhoven en Amsterdam.’’
In Groot-Rijnmond is het aantal arbeidskrachten gestegen, maar de productiviteit is sterk gedaald. De groei wordt geremd door een verschuiving van hoog- naar laagproductieve banen. Ofwel, meer mensen verrichten het werk. Dat is een slecht vooruitzicht met het oog op de toenemende vergrijzing.
,,De productiviteitsgroei in Groot-Rijnmond zit onder het gemiddelde. Het kabinet zegt wel ‘Elke regio telt’, maar ik vind daar niks over in de Miljoenennota. Ik ben benieuwd hoe dit streven en de praktijk aan elkaar worden geknoopt,’’ hield Raspe zijn gehoor voor.
Deze ontwikkeling is ook van invloed op de Brede Welvaartsindicator (BWI), die aan de hand van elf onderwerpen het welzijn van mensen in kaart brengt. Het gaat dan onder andere over gezondheid, milieu, onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en veiligheid. Het BWi voor Groot Rijnmond is gedaald, maar de brede welvaart in de Hoeksche Waard is wel hoog.
,,Dit heeft ook gevolgen voor u als ondernemer. Regionale samenwerking is belangrijk. Laat je belangen vertegenwoordigen. Met Economic Boards maak je je krachtig. Stel een visie op en koers daarop. Zet in op het behoud van mensen,’’ adviseerde Raspe.
Van der Wel bedankte zijn collega voor het verhaal en sloot de bijeenkomst af. ,,Sterkte met ondernemen,’’ wenste hij de aanwezigen nog toe.
(Kijk hier voor de presentatie van Otto Raspe)
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.