Geen winst bij provinciale verkiezing Boom van het Jaar

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
De deelnemer aan de verkiezing van het komende jaar is al uitgekozen: De monumentale es bij Goidschalxoord. (Foto: Arie Pieters/Fraxinus Excelsior ©)
Dit jaar geen winst bij de verkiezing van de provinciale Boom van het Jaar voor de Hoeksche Waard. Dat had misschien ook wel wat teveel van het goede geweest, want van de afgelopen zes jaar wisten Hoeksche Waardse bomen die titel al drie keer in de wacht te slepen.
 

De Hoeksche Waardse inzending voor dit jaar, ‘de eik die op reis ging’, standplaats Mijnsheerenland, verloor van de oude Ginkgo in Leiden. Bij de universiteit van Leiden werd in 1590 tussen het Rapenburg aen de Singel de Hortus aangelegd, het unieke groene hart van het centrum. In deze universiteitstuin staat een gouden parel, de Ginkgo biloba. De mannelijke boom is geplant in 1785, en is het op een na oudste Europese exemplaar. In 1935 is er een vrouwelijke twijg op de mannelijke boom geënt. In de herfst heeft hij daardoor de kenmerkende naar boter stinkende zaden. Men kan sinds 11 september stemmen via de bekende website van ‘De Boom van het Jaar’: https://www.deboomvanhetjaar.nl/
 
Verkiezing 2025
Natuurlijk ging de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior niet bij de pakken neer zitten. De eik in Mijnsheerenland, die daar goed dertig jaar geleden via een verhuizing terecht kwam blijft tot mei 2025 de Hoeksche Waard Boom van het Jaar. Maar zijn opvolger is al bekend. Begin mei 2025 zal de bomenwerkgroep de monumentale es bij Goidschalxoord nomineren. Een unieke boom van vermoedelijk rond de 110 jaar oud, met een enorme, wonderlijk gevormde, hele oud wond onderaan de stam. Ondanks dat staat de boom er anno 2024 nog steeds prachtig bij. Daarnaast werd in 2022 duidelijk dat meerdere mensen verhalen over deze boom hebben, die toegevoegd kunnen worden aan de nominatie. Met deze karakteristieke es heeft de Hoeksche Waard straks in 2025 weer een goede kandidaat voor de volgende Boom van het Jaar verkiezing.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren