GroenLinks: stop met kap Bos van Los

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
De eerste kaalslag in het Bos van Los - Foto’s Vincent Rietveld

Tot grote schrik van velen is begonnen met de kap van een deel van het Bos van Los, in Nieuwendijk nabij Zuid-Beijerland. GroenLinks roept de gemeente op alles in het werk te stellen verdere kap tegen te houden. Het is misdadig dat hier een van de weinige bossen op ons eiland grotendeels wordt gekapt zonder dat wij hiervan als gemeenteraad op de hoogte zijn gesteld,” zegt fractievoorzitter Vincent Rietvelt.“Hier leven reeën, roofvogels en bijzondere vlinders, hier genieten vele inwoners van de natuur, maar hup al vele bomen gaan om zonder enige aankondiging vooraf.”

Al lange tijd is de toekomst van dit bos onzeker door bouwplannen voor landhuizen door een financiële holding die het bos aankocht. De fractie van GroenLinks zette zich samen met Hoekschewaards Landschap, Water Natuurlijk en Milieufederatie Zuid-Holland in om het bos te behouden en over te dragen aan natuurorganisaties tegen een redelijke prijs. Daarvoor werd financiering via het Nationaal Plan Landelijk Gebied onderzocht. Het nieuwe kabinet stopt echter met dit plan voor natuurherstel, waarvoor 24 miljard was gereserveerd.

 

Vincent Rietvelt wandelde twee weken geleden nog op uitnodiging van Heiltje Karels van Hoekschewaards Landschap met andere raadsleden, de Milieufederatie en een vlinderdeskundige door het Bos van Los. Niemand kon toenvermoeden dat al zo snel met kap zou worden begonnen. Ook raadslid Tania Heimans van GroenLinks vindt het onbegrijpelijk: Van het voorjaar hebben we de wethouder nog vragen gesteld over het Bos van Los. Toen kregen we te horen dat er geen vergunning voor woningbouw is aangevraagd, zelfs geen vooroverleg daarover. Oftewel: ga maar rustig slapen, dat bos staat er voorlopig nog.”

 

Nadat de kap onverwacht begon, belde Rietvelt de wethouder en Heimans de Omgevingsdienst ZHZ die over kapvergunningen gaat. De wethouder werd ook verrast door de kap. Bij de Omgevingsdienst begreep Heimans dat er in juli een kapmelding is gedaan door de eigenaar, hierop is akkoordgegeven en kan geen bezwaar worden ingediend. Ik heb alle stukken en correspondentie daarover opgevraagd om te kunnen controleren of alles goed is gegaan”, zegt Heimans.De Omgevingsdienst zelf gaat door meerdere ongeruste telefoontjes nu voor het eerst zelf kijken in het bos. Als er wordt gezegd dat dit niet eerder kon omdat er nu eenmaal veel kapmeldingen zijn, dan schrik ik daarvan.”

 

Beide raadsleden van GroenLinks vinden het niet meer van deze tijd dat overheden zo langs elkaar heen werken. Doordat niet gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de natuur wordt genomen, verdwijnt deze steeds meer. Zij hebben zich er, met BurgerBelangen, voor ingezet dat meldingen van kap ook met de gemeenteraad worden gedeeld. Het is onze taak als volksvertegenwoordigers om te controleren of er aan afspraken wordt gehouden om onze natuur, met bos en dieren, te beschermen. Maar ondanks dat ons is beloofd dat we kapmeldingen vooraf krijgen, is dat weer niet gebeurd. Zo kan er kaalslag op ons eiland plaatsvinden, en dat is hier voor grote villa’s van enkelen”, zeggen beide raadsleden die in overleg met natuurorganisaties kijken wat er nog te redden valt.

 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren