De Hoeksche boerin: “Het telen van een gezonde aardappel was dit jaar geen gemakkelijke opgave.”

Trudy Schoenmakers
7 Min Read

De maand september ligt alweer bijna achter ons. Wat hebben we weer voor werkzaamheden verricht?

Het is de periode van aardappels rooien. Doordat wij verschillende rassen hebben, duurt ons seizoen altijd vrij lang. We begonnen dit jaar al in augustus en het laatste ras wordt in de maand oktober gerooid. We hebben onlangs de aardappelen gerooid welke we hopen weer in het zakje van Albert Heijn terecht komen.

Laten we eens terug kijken op de afgelopen aardappelteelt. Dat we Nederlandse aardappelen in het schap hebben liggen, wordt dit jaar niet zo vanzelfsprekend. Het was een heel lastig jaar. Het begon al met het feit dat het voorjaar lang nat bleef. De winter en de lente waren nat en koud. Toen de aardappelen eenmaal in de grond zaten vielen er ook nog vele regenbuien.
Het gebied Hoekse Waard kwam er qua hoeveelheid regen vaak nog goed mee weg. We kregen geen extreme regenbuien, maar andere gebieden van Nederland was dit soms wel het geval. Hierdoor zijn er grote percelen met aardappelen, maar ook met uien, onder water komen te staan. Deze gewassen kunnen daar niet tegen en verrotten daardoor.
De opbrengsten vallen daarom niet overal mee. Daarnaast hadden we dit jaar extreem veel last van de schimmel phytophthora. Een schimmel die zich verspreidt bij nat en vochtig weer. Zoals ik al eerder zei hebben we een nat jaar achter de rug, dus lag de infectiedruk erg hoog.

Er komen tegenwoordig steeds meer aardappelrassen op de markt die een resistentie hebben tegen deze aardappelziekte. Het wil echter niet zeggen, dat als je een aardappelras gebruikt die nu resistent is tegen de ziekte, dit ook het gehele seizoen blijft. Er zijn al diverse jaren dat deze resistentie wordt doorbroken.
Bij ons groeide dit jaar een ras wat geen resistentie heeft tegen phytophthora. Het enige wat ik dus kon doen, was wekelijks mijn aardappelen beschermen, dat de schimmel geen kans had om toe te slaan. Dit met als resultaat dat ik het ras wat binnenkort gerooid gaat worden, 24 keer heb bespoten. Ik kan nu wel zeggen dat het gelukt is om mijn aardappelen gezond te houden. Het heeft mij echter wel erg veel geld gekost om ze gezond te houden.

Is dit nu de juiste manier van werken? 24 keer aardappelen moeten bespuiten om ze gezond te houden. Ik hoop dat er in de veredeling gewerkt kan worden naar rassen die deze bespuitingen kunnen gaan opvangen. Het wordt ons namelijk echt niet makkelijk gemaakt qua regels om met de veldspuit het land in te gaan. We mogen namelijk niet zomaar elke spuitdop meer gebruiken die het beste werkt in het veld. We hebben een lijst met spuitdoppen die we nog mogen gebruiken onder strikte voorwaarden van druk. Dit om zo min mogelijk drift te hebben.

Ik hoor steeds vaker mensen zeggen dat ze aardappelen in de winkel zo duur vinden worden. Ik vind dat helemaal niet gek dat de prijzen hiervoor stijgen. Zo hebben wij tegenwoordig langs iedere sloot, minimaal 3 meter bufferstrook liggen. Opgelegd door de overheid, want de waterkwaliteit moet omhoog. Maar op deze bufferstrook groeien geen aardappelen…
Om mijn aardappelen gezond te houden, spoot ik dit jaar 24 keer. Deze bespuitingen zijn verre van gratis en had ik liever ook niet gedaan. Maar door de regelgeving spuiten we tegenwoordig alleen nog maar met middelen die preventief werken. Er zijn nog maar enkele middelen die ook curatief helpen.
En vergeet dan ook niet de kosten die ik moet maken om mijn aardappelen te mogen leveren aan supermarkten. Deze moeten allemaal gecertificeerd zijn met minimaal PlanetProof of Betervoor boer en natuur keurmerk. Deze audits zijn niet gratis en ook de eisen worden steeds zwaarder en zwaarder. Hiervoor maak ik weer kosten en die moeten allemaal betaald worden.
We weten echten allemaal dat de echte marge gemaakt wordt door de supermarkten, terwijl het risico bij de boeren ligt.

Genoeg over de aardappelen. In september zijn namelijk ook mijn red kidney bonen gedorst. Bonen houden niet van natte voeten, maar juist van lekker warm weer. Dat hebben we dit jaar niet echt gehad. Ik kan dan ook wel zeggen dat de opbrengst heel veel lager lag dan vorig jaar.
Mijn bonen gaan naar HAK. En weet u, deze bonen teel ik op contract. Ik wist dus voordat ik de bonen zaaide, welke prijs er aan hing. Deze prijs lag lager dan vorig jaar. En dat is toch eigenlijk best wel raar… Het was een veel lastiger jaar dan vorig jaar. De opbrengst ligt een stuk lager, maar HAK betaald ons minder dan vorig jaar. Is de prijs in de winkel ook lager voor red kidney bonen? Ik weet het niet, maar ik verwacht van niet.

Het is allemaal wat. Ik weet wel dat ik het dit jaar rustig aan moet doen qua investeringen. De tarweprijs ligt laag, van de suikerbieten verwacht ik later dit jaar ook geen extremen. De red kidney bonen is met een lagere prijs en lagere opbrengst ook geen hoogvlieger. Dus ik hoop eigenlijk dat de opbrengsten van de aardappelen wat lager blijven, dan gaat die prijs in ieder geval omhoog en wordt er toch nog wat verdient.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren