Peuterspeelzaal de Vlashoek in Westmaas viert 50 jarig bestaan

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto de Hoeksche School

Feest op peuterspeelzaal De Vlashoek in Westmaas! Op vrijdag 27 september vierde de peuterspeelzaal, die sinds 2022 in De Vlashoek gevestigd is, zijn 50-jarig bestaan. Dat De Vlashoek sinds dit jaar officieel een integraal kindcentrum is, maakte het feestje compleet.

“Twee mooie mijlpalen”, zegt directeur Kim Cevaal van IKC De Vlashoek. Zij blikt terug op een vrolijk en gezellig jubileumfeest, dat vooral een feestje voor de peuters en kleuters was. “Met een poppenkastvoorstelling en wat lekkers te eten en drinken maakten we er een leuke middag van.”

Spannend en grappig
De poppenkastvoorstelling werd verzorgd door Poppenkast Marienepien en ging over de verjaardag van Katrijn. Zij werd toevallig ook 50 jaar; dubbel feest dus! Jan Klaassen wilde Katrijn verrassen met een echt verjaardagsfeest en daar mochten de kinderen natuurlijk bij helpen! Kim: “Het was een spannende, maar vooral grappige voorstelling. Ook speelde Marienepien vrolijke liedjes op haar accordeon. De kinderen hebben enorm genoten!”

Mooie herinneringen
De peuterspeelzaal heet sinds dit jaar peuterspeelzaal De Vlashoek, maar stond jarenlang bekend als De Minimaasjes. “Een begrip in Westmaas”, aldus Kim. “Veel inwoners van het dorp hebben hier als peuter heerlijk gespeeld, vriendjes gemaakt en de aanloop gemaakt naar de kleuterschool. Dat de peuterspeelzaal nu een nieuwe naam heeft, verandert daar niets aan. De mooie herinneringen blijven. En met de peuters van nu maken we eveneens fijne herinneringen voor later!”

Fijn spelen met andere kinderen
Op de vraag of er in de afgelopen vijftig jaar veel veranderd is op de peuterspeelzaal, antwoordt Kim: “Ja en nee. Wat blijft, is dat de peuters er fijn kunnen spelen met andere kinderen. Tegelijkertijd is de peuterspeelzaal de afgelopen decennia flink geprofessionaliseerd. Zo werken we met allemaal gecertificeerde beroepskrachten. Vanuit hun kennis, ervaring en goed onderbouwde pedagogische doelstellingen stimuleren en monitoren zij de ontwikkeling van de kinderen. Zij maken daarbij gebruik van bewezen ontwikkelingsprogramma’s en een speciaal voor jonge kinderen ontwikkeld kindvolgsysteem.”

IKC-vorming
Sinds dit jaar vormen de peuterspeelzaal en de basisschool, als onderdeel van Stichting De Hoeksche School, samen een integraal kindcentrum (IKC). Kim licht toe: “Als IKC bieden we kinderopvang en basisonderwijs onder één dak. Binnen het IKC werken we vanuit dezelfde normen en waarden. Ook de thema’s stemmen we op elkaar af. De pedagogisch medewerkers van de peuterspeelzaal werken nauw samen met de leerkrachten van de basisschool. De peuters maken op een laagdrempelige, vertrouwde manier kennis met de kleuterschool. Dit zorgt voor een soepele overgang van de peutergroep naar groep 1.” Inmiddels heeft De Hoeksche School zeventien IKC’s in de Hoeksche Waard, waar kinderen van 0 tot 12 jaar een doorgaande leer- en ontwikkellijn geboden krijgen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren