Alleen nog digitale registratie gebruikte en ongeregelde goederen

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto archief

Gemeente, politie en Openbaar Ministerie houden zich bezig met de bestrijding van heling. Dat is het illegaal kopen en verkopen van gestolen goederen. Soms worden gestolen goederen voor de verkoop aangeboden of opgeslagen bij handelaren van gebruikte (tweedehands) en ongeregelde goederen.  Zij spelen dus een belangrijke rol in de aanpak van heling. Daarom mogen zij voortaan hun goederen alleen nog digitaal registreren.

Papieren registratie niet langer toegestaan

Op basis van huidige wet- en regelgeving moeten handelaren zich aanmelden bij het Digitaal Opkopers Loket (DOL) van de gemeente. Handelaren zijn daarnaast verplicht een doorlopend register bij te houden van de in- en verkoop van hun gebruikte en ongeregelde goederen. Ongeregelde goederen zijn ongebruikte goederen die vanwege de herkomst of staat waarin zij verkeren, tegen een lagere prijs dan de gebruikelijke nieuwwaarde zijn gekocht. Op 30 augustus 2024 heeft de burgemeester besloten hiervoor het Digitaal Opkopers Register (DOR) van de politie aan te wijzen. Handelaren moeten dus verplicht hun goederen in het DOR registreren. Het is daarmee niet langer toegestaan om een papieren registratie bij te houden. Vanwege de koppeling met het landelijke systeem van de politie draagt deze digitale registratie bij aan het (sneller) opsporen van gestolen goederen en het tegengaan van heling. Gemeente Hoeksche Waard loopt hiermee vooruit op verwachte landelijke wetgeving.

Vanaf 1 januari wordt er gecontroleerd

Houden handelaren zich niet aan de geldende  wet- en regelgeving, dan kunnen er bestuurlijke maatregelen worden getroffen. Deze zijn beschreven in de ‘Beleidsregel heling voor handelaren in ongeregelde en gebruikte goederen’. Om (hulp bij) heling tegen te gaan, is het wenselijk dat er regelmatig controles worden uitgevoerd naar de in- en verkoop van gebruikte en/of ongeregelde goederen. Met ingang van 1 januari 2025 gaat de gemeente daarom regelmatig onaangekondigde controles uitvoeren.

Meer informatie

Op deze website vindt u meer informatie over het DOL en het DOR.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren