Groot vaarbewijs en interesse in de brandweer? Kom bij de flexpool van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto: Wouter Keuris

Ben je in het bezit van een groot vaarbewijs? En lijkt het je wat, af en toe bijspringen bij de brandweer? Wie diecombinatie van het brandweerwerk en het varen aanspreekt, kan aanmonsteren bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De veiligheidsregio is namelijk op zoek naar mensen die een paar keer per jaar mee willen draaien in een flexpool van schippers voor de blusboot. Als (betaalde) flexschipper maak je dan deel uit van de 24-uursdienst op de kazerne in Dordrecht. Je valt in bij ziekte of vakantie van onze vaste schippers. Het vaarbewijs is eerste vereiste, papieren als brandweerman niet. Die (interne) opleiding kun je volgen bij de veiligheidsregio.

Zeven brandweerschippers groot is het team van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Met dat aantal is het niet altijd goed mogelijk om ziekte of verlof op te vangen in de planning. Het is een heel specifieke rol in het korps, die van brandweerschipper erkent Jaco Bakker, lid van de werkgroep die het initiatief begeleidt. ‘In verhouding is het negentig procent brandweerwerk en de resterende tien procent is het uitvaren met de blusboot. Maar als je de combinatie van brandweerman zijn en varen je aanspreekt, is het wel een unieke combinatie die je naast je bestaande baan kunt doen. Als ‘flexschipper’ ben je op die dagen onderdeel van de 24-uursdienst. Je oefent met de ploeg, je sport met de ploeg, je eet met de ploeg. Je gaat een paar keer per jaar gericht oefenen op de blusboot. Het is een mooie extra uitdaging.’

Overstap van de binnenvaart
Vaste schipper Lars de la Rie is blij met de flexpool. ‘Schippers krijgen iets meer vrijheid om een keer een dag vrij te nemen. En voor de planning wordt het rooster invullen makkelijker.’ Hij stapte eerder dit jaar over van de binnenvaart naar de veiligheidsregio. ‘Hiervoor werkte ik in ploegendienst op een bunkerboot. Thuis was ik al vrijwilliger bij de brandweer. Nu heb ik van mijn hobby’s mijn werk kunnen maken.’ Was het omschakelen? ‘Iedereen die ervaring heeft met een dubbelschroefs binnenvaartschip kan met de blusboot overweg. Het is een makkelijke boot om mee te varen, er is niet op bezuinigd. Het is net een auto op het water, met een compleet pakket navigatiemiddelen.’

Interesse? Bekijk de vacature op brandweer.nl/zuid-holland-zuid/vacatures en meld je aan voor de informatiebijeenkomst op woensdag 30 oktober.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren