Na het verwerken van de zienswijzen op het concept-Besluit heeft de Omgevingsdienst Haaglanden namens de provincie Zuid-Holland definitief besloten om de verwilderde damherten in de Hoeksche Waard tot nul terug te brengen.
Provinciale Staten hebben op 8 maart 2023 geconstateerd en vastgelegd dat buiten specifieke gebieden (verwilderde) damherten niet thuishoren in Zuid-Holland. Binnen de provincie zijn De Amsterdamse Waterleidingduinen het leefgebied voor damherten, daarbuiten komen van nature geen damherten voor en is er ook geen ruimte voor. In 2000 zijn er in de Hoeksche Waard drie damherten ontsnapt uit een hertenkamp. Zij zijn verwilderd en hebben zich daarna vermenigvuldigd. Zuid-Holland is een provincie met weinig ruimte waar zowel mens, dier, natuur en bedrijven een plek zoeken. Deze zoektocht naar balans is soms ingewikkeld en vol tegenstrijdige belangen. De verwilderde groep damherten heeft een grote voedselbehoefte en een steeds grotere impact op de natuur, verkeersveiligheid en de landbouwgewassen.
Bij de laatste, volgens protocol uitgevoerde telling in het voorjaar werden 69 damherten in de Hoeksche Waard geteld. Sindsdien hebben zij zich voortgeplant en de verwachting is dat op dit moment de groep van drie is uitgegroeid tot een flinke roedel van een kleine 100 dieren. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat er op de Hoeksche Waard geen natuurlijk evenwicht kan ontstaan zonder actief ingrijpen. Vrijwel alle betrokken partijen zijn het er mee eens dat de populatie verwilderde damherten niet ongebreideld door kan groeien, waardoor ingrijpen noodzakelijk is.
Geen alternatieven
Onafhankelijk onderzoek laat ook zien dat alternatieven zoals wegvangen of sterilisatie dieronvriendelijk en wettelijk of praktisch onuitvoerbaar zijn. Afschot is de enige en meest diervriendelijke mogelijkheid. De provincie heeft naar aanleiding van het advies besloten om de verwilderde populatie binnen vijf jaar terug te brengen tot nul. Deze beslissing is in lijn met het door Provinciale Staten vastgestelde Soortenbeleid.
Door niet te kiezen voor het beheren van de populatie maar terug te gaan naar nul wil de provincie de toenemende overlast, onveilige verkeerssituaties en schade aan gewassen en de biodiversiteit voorkomen. Ook wordt voorkomen dat jaarlijks damherten gedood moeten worden om de populatie op een beheersbaar aantal te houden. Dat zou namelijk betekenen dat er op de lange termijn veel meer dieren gedood zouden worden. Bovendien wordt voorkomen dat de herten te maken krijgen met gezondheidsproblemen als gevolg van inteelt. Dit is namelijk het onvermijdelijke gevolg als de populatie beheerd zou worden op een aantal van enkele tientallen exemplaren.
Uitvoering definitief besluit
Na het verwerken van de zienswijzen op het concept-besluit heeft de provincie definitief besloten om de verwilderde damherten in de Hoeksche Waard tot nul terug te brengen. Nu er een definitief besluit ligt kan de provincie overgaan tot het ingrijpen in de bestaande populatie. De provincie houdt er echter rekening mee dat direct belanghebbenden na het bekend worden van dit definitieve besluit bij de rechter in beroep zullen gaan.
Zolang er geen uitspraak van de rechter is zullen, met inachtneming van de door Provinciale Staten aangenomen motie, niet alle damherten worden geschoten om geen onomkeerbare situatie te creëren. Pas als de rechtbank uitspraak heeft gedaan zal de groep damherten in de Hoeksche Waard via afschot gereduceerd worden tot nul. In maximaal vijf jaar tijd moet dit proces zijn afgerond. De komende zesweken worden gebruikt door de faunabeheereenheid om afspraken te maken met de faunabeheerders. In die periode zal er nog niet worden overgegaan tot afschot.
Meer informatie over dit besluit vindt u hier.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.