Hoop voor Bos van Los na protest en motie

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto: PR

Het zijn spannende tijden voor iedereen die het Bos van Los bij Nieuwendijk liefheeft. Wordt de kap voor landgoederen met villas en wegen doorgezet of zal het bos als bos blijven bestaan? Gisteravond toonde een protestactie voor het gemeentehuis dat veel natuurliefhebbers tegenkap zijn. ‘Het bos mag niet wijken voor de rijken’ stond op een van de spandoeken waarmee raadsleden werden verwelkomd. Ook een vertegenwoordiging van Hoekschewaards Landschap was aanwezig.

Heiltje Karels, dé voorvechtster van het Bos van Los, sprak bij de raadsvergadering in en toonde hoe het al weinige bosgebied in de Hoeksche Waard steeds meer verdwijnt. Waarbij in het Bos van Los nu deels zonder de juiste papieren is gekapt. Ja, ze krijgen een waarschuwingsbrief, want tuttuttut zo hoort het natuurlijk niet,” zei Karels. Maar de overheid lijkt het niet te interesseren dat bos verdwijnt.” Martin Mollet van de Roofvogelwerkgroep liet zien datnestplaatsen en leefgebied van wettelijk beschermde roofvogels verloren gaat. „Over kap in de Amazone spreken we schande, maar hier kunnen we onze eigen bossen niet behouden terwijl er potjes zijn voor extra bos.”

Tania Heimans van GroenLinks, die zich met Vincent Rietvelt ook langere  tijd inzet voor het Bos van Los, diende motie ‘Betere bescherming van bos in. Dit mede namens BurgerBelangen, ChristenUnie, Constructief HW, VoorWaards en fractie Verburgh.En aan de aanmoediging vanaf de tribune te horen, ook mede namens vele natuurliefhebbers. Daarnaast vroeg ze de wethouder kapmeldingen vooraf aan de raad te sturen, zoals afgesproken, zodat deze niet telkens onaangenaam wordt verrast. Pas na verontrustetelefoontjes constateerde een inspecteur van de Omgevingsdienstdat er te veel in het Bos van Los is gekapt.

Heimans vindt dat de vele vrijwilligers, zoals bij HoekschewaardsLandschap die zich met hart en ziel voor de natuur op ons eilandinzetten meer steun van de gemeente verdienen. Net als denatuurorganisaties die kansen zien voor natuurontwikkeling van het Bos van Los, dat onderdeel uitmaakt van Natuur Netwerk Nederland. De eigenaren van het bos lieten al eerder weten open te staan voor gesprekken met de gemeente over scenario’s waarbij het bos kan blijven.

Ooit werd het Bos van Los aangelegd als productiebos. Het bestemmingsplan voor landgoederen met villa’s stamt uit 2008 toen er nog 70 hectare bos was, dat grotendeels als natuur en recreatiebos zou worden ontwikkeld. ‘Dat is helaas nooit gebeurd,’ legt Heimans uit. 50 hectare is gekapt, en werd als compensatie herplant bij Zoetermeer. Zo werd bos als het ware van ons eiland gestolen.’ Ze begrijpt de boosheid over de grootschalige kap in het restant van 20 hectare goed. ‘Er wordt flink gebouwd in de Hoeksche Waard, maar bomen en natuur verdwijnen, terwijl er zulke mooie groene kansen liggen. Een van die kansen is het Bos van Los.

Raadsleden Vincent Rietvelt en Tania Heijmans

De motie van GroenLinks is unaniem aangenomen. Hiermee wordt het college door de raad verzocht zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de eigenaren van Het bos van Los, betrokken natuurorganisaties en gebiedspartijen met als doel zo veel mogelijk bosgebied te behouden en te versterken. Er gloort daarmee weer hoop voor de reeën, roofvogels en bijzondere vlinders die er levenen ook voor de inwoners die er graag wandelen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren