Heinenoord pakt punt in de slotfase maar verliest er eigenlijk twee

8 Min Read

Dejan de Feiter bezorgt de Noord een punt, terwijl de Noord het eigenlijk nooit zo ver had mogen laten komen dat het blij moest zijn met een punt. Heinenoord speelde tegen een ijzersterk Spijkenisse haar beste wedstrijd van dit seizoen, en Spijkenisse had tot aan de 78e minuut niet veel te vertellen. Het is duidelijk dat trainer Divkovic met zijn staf nieuw elan heeft gebracht in het spel van de Noord. Menig toeschouwer, zowel van Spijkenisse als van Heinenoord, vond dat Heinenoord geweldig speelde, maar keek vol verbazing naar het laatste kwartier van de wedstrijd. Iedereen vond dat de Noord al met minimaal vier doelpunten verschil had moeten voorstaan. Waar de achterhoede tot de 78e minuut geen muis doorliet, werd het daarna een gatenkaas en eindigde de wedstrijd in na een knotsgek kwartier op 3-3.

Gemiste kansen in de eerste helft
De eerste 20 minuten gingen gelijk op, waarbij beide ploegen veel energie in de duels legden. Toch had de Noord wel kansen in die eerste 20 minuten. Al in de eerste minuut werd de Noord door de grensrechter Martin Stok van Spijkenisse bestolen, want Ramy Salem stond onside toen hij alleen op de goal van Ragip Ozrak afging.

In de 15e en 16e minuut volgden twee gevaarlijke corners van de Noord, die van de lijn werden gehaald door de gasten uit Spijkenisse. Daarna volgde een vrije schietkans van Sanzio Dieterich, die goed gepakt werd in de korte hoek door doelman Ozrak. In de 35e minuut kwam toch loon naar werken: een goed genomen corner van Samet Dag werd bij de tweede paal binnengewerkt door Sandin Avdic. De Noord drukte Spijkenisse daarna terug op eigen helft, maar door de beperkte ruimte ontstonden er geen grote kansen meer, waardoor we Noord de rust inging met een 1-0 voorsprong. Dat was eigenlijk te weinig gezien het spelbeeld van de eerste helft.

Aanpassingen van Spijkenisse na rust
Trainer Peter Wubben was duidelijk niet tevreden over het spel van de bezoekers. Met twee wissels ging Spijkenisse in de tweede helft 3-5-2 spelen om zo meer controle op het middenveld te krijgen. Daardoor ontstond er ruimte in de hoeken, en Davy Kaptein had dit al snel door. In de 48e minuut stuurde hij Marlon Slabbekoorn diep. Slabbekoorn kapte en draaide Dimitri Poortvliet met een aantal straatvoetbalbewegingen dol en trok de bal strak voorlangs de goal naar de vrijstaande Sanzio Dieterich, voor wie het een koud kunstje was om de 2-0 binnen te tikken. De Noord rook bloed en vijf minuten na de goal van Sanzio kwam de Noord twee keer in een 4-tegen-2-situatie, maar deze kon niet tot doelpunt worden geprolongeerd. Daarnaast had Marlon recht op een strafschop, maar wilde scheidsrechter Bram van Dongen uit Limburg de wedstrijd spannend houden. Want waarom hij niet naar de stip wees, was voor vriend en vijand een raadsel.

Spijkenisse komt terug
Spijkenisse ging nog meer risico nemen en bracht Etiën Mariana in het veld. Dat betaalde zich direct uit met twee corners in de 57 minuut, waarbij de Noord met man en macht de bal uit het net wist te houden. Stephen de Waard maakte een kopbal van Morris de Hoog knap onschadelijk. Tot de 78e minuut bleef Spijkenisse aandringen, maar het kwam niet tot grote kansen. Heinenoord was gevaarlijk toen Joshua Becht ontsnapte aan zijn directe tegenstander en zijn ploeggenoten kon uitkiezen. Hij koos voor de goed spelende Ramy Salem, die helaas zijn voet niet goed achter de bal kreeg.

Een bizzare slotfase
Toen volgde weer een scenarion die niet te filmen is en we al twee keer eerder hebben meegemaakt, zowel tegen Spartaan als Nieuw-Lekkerland. Met een ‘rugby-aanval’ drong Spijkenisse de zestien binnen en in de scrimmage tikte Tiggel een aanvaller naar de grond. De penalty werd benut door Daan Bourgonje (78′). Daarna moest Davy Kaptein tot ongenoegen van de harde kern van Heinenoord gewisseld worden vanwege een trekkende kuitspier. Spijkenisse nam nog meer risico en in de 84e minuut kon Heinenoord het duel beslissen. In een 3-tegen-1-situatie ging de bal te langzaam naar Marlon Slabbekoorn, waardoor hij twijfelde om direct te schieten. Hij besloot de enige verdediger te passeren, maar daardoor werd de hoek te lastig om Ozrak te passeren. Direct daarna scoorde Spijkenisse twee keer uit het niets. In twee omschakelmomenten waarin de Noord verdedigend compleet verkeerd stond, kopte Etiën Mariana (85′) de eerste goal knap binnen via beide palen en tikte hij simpel zijn 2e binnen bij de tweede paal (86′). Dat leek een mokerslag te zijn, want Spijkenisse draaide de wedstrijd binnen één minuut om, tot grote ongeloof bij iedereen die een groen-witte hart heeft.

Dejan de Feiter redt nog een punt
Het team kon het zelf ook niet geloven en ging alles of niets spelen. Dejan de Feiter, die net was ingevallen, werd gezocht. De bal bereikte echter Marlon die op dreef was, die met zijn borst de bal panklaar neerlegde voor Dejan, die met een verradelijke stuit Ozrak passeerde (87′). Daarna volgden nog enkele hachelijke momenten voor de goal van Stephen, maar er werd niet meer gescoord. Beide ploegen dropen af alsof ze hadden verloren. Toch vond de trainer Wubben van Spijkenisse dat gezien de gehele wedstrijd zijn ploeg een punt van Heinenoord had gestolen, terwijl ze net zo goed met de volle buit naar huis hadden kunnen gaan.

Werk aan de winkel voor de staf en team
Stof tot nadenken, want hoe kan het dat tot drie keer toe in vier wedstrijden het systeem volledig instort na een tegendoelpunt, en waarom worden er penalty’s weggegeven die de tegenstander weer hoop geven? Dit mag geen gewoonte worden want qua spel verdien je om mee te draaien om de bovenstaande plaatsen. Veel tijd om erover te praten is er niet, hoewel dat wel verstandig lijkt, want aanstaande dinsdag komt SV Charlois op bezoek voor de BetCity Cup.