Petitie behoud Varend erfgoed nog steeds open!

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het varend erfgoed krijgt waarschijnlijk ook te maken met strengere milieuregels en daarom is er de petitie voor het behoud van het Varend Erfgoed. Men kan nog steeds tekenen. - Foto Arie Pieters

In de lente, zomer en in het najaar kunnen we genieten van de klassieke schepen, die men kan zien op de rivieren rondom de Hoeksche Waard. Van historische zeilschepen, soms meer dan honderd jaar oud t/m klassieke klippers en stoere oude sleepboten, die vaak ook allang pensioengerechtigd zijn.

In de Hoeksche Waard en in de Drechtsteden zijn ook de nodige eigenaren van het ‘varende erfgoed’. Het gaat dan meest om schepen die puur recreatief worden gebruikt of alleen nog parttime aan het werk zijn. Door vorig jaar opgestelde, nieuwe regelgeving van de landelijke overheid pakken zich echter donkere wolken samen boven deze oude schepen. Het is maar de vraag hoelang het publiek nog kan blijven genieten van al die klassiekers op het water tijdens de lente en de zomer? Vanaf 2035 moeten alle schepen tot 1500 ton, die zijn gebouwd voor 1976, namelijk voldoen aan nieuwbouweisen zoals beschreven in ES-TRIN. Op deze technische voorschriften baseren namelijk de Europese Commissie en CCR (Centrale Commissie voor Rijnvaart) zich. Volgens de ASV (Algemene Schippers Vereeniging) kan 70% van de totale vloot in Nederland, bijna 3000 schepen niet aan de eisen voldoen.

Petitie Varend erfgoed online

De Federatie Varend Erfgoed Nederland is in 2023 een petitie gestart om het varende erfgoed letterlijk op het water te houden. ‘We krijgen steeds strengere milieumaatregelen. En dat is op zich wel goed, want we willen allemaal bijdragen aan een schonere wereld. Echter, strengere regels vormen een bedreiging voor het voortbestaan van ons unieke Varend Erfgoed. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de emissies van het Varend Erfgoed, ca. 2500 schepen, afgezet tegen de totale recreatievaart feitelijk marginaal zijn. Daarom wil de FVEN komen tot een uitzonderingspositie voor deze historische vloot. Willen we het varend erfgoed behouden, dan moet het ook echt blijven varen!’, aldus de FVEN. De Nederlandse historische vloot is een heel belangrijk deel van ons nationale erfgoed. Inmiddels is er een andere regering en Tweede Kamer samenstelling. Mogelijk dat nu anders tegen deze problematiek wordt aangekeken. Men kan de petitie,die bijna 6000 keer is getekend nog steeds ondertekenen op: https://behoud-ons-varend-erfgoed.nl

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren