Nieuwe bossen voor Hoeksche Waard en Voorne-Putten

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto PZH

Dit jaar zijn er 2 grote bosuitbreidingsprojecten op de Zuid-Hollandse eilanden gesubsidieerd door de provincie. Het is belangrijk om bossen aan te leggen. Bossen en bomen zijn van iedereen en dragen bij aan een aantrekkelijke leefomgeving, gezondheid, CO2-opslag, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Buitenzomerlanden

Buitenzomerlanden ligt in de noordrand van de Hoeksche Waard, tussen de Oude Maas en het dorp Heinenoord, een gebied van zo’n 32 voetbalvelden groot. In overleg met de omgeving is gekozen voor een multifunctioneel ontwerp waar bosontwikkeling, samengaat met recreatie (wandel- en fietspaden) en een veld met zonnepanelen. Verzekeringsmaatschappij ASR is de aanvrager en draagt zelf ook financieel bij.

Uitwaayer

De percelen in het recreatiegebied de Uitwaayer op Voorne-Putten zijn nooit volledig ingericht. Met de verleende subsidie wordt een beleefbaar en biodivers bos waarin gewandeld en gefietst kan worden toegevoegd in drie deelgebieden: Willemspolder, Oude Uitslag en Nieuwe Uitslag. Naast de realisatie van bos wordt in de Oude Uitslag een watergang met natuurvriendelijke oevers ingericht, en worden recreatieve paden voor wandelaars, mountainbikers en ruiters aangelegd. Staatsbosbeheer, dat de terreinen van Recreatieschap Voorne-Putten beheert, heeft de aanvraag ingediend en zij gaan de uitvoering van de inrichting verzorgen. In totaal gaat het om 27 hectare (54 voetbalvelden) bos, wat mogelijk wordt gemaakt via deze subsidie.

Subsidie voor realisatie Meer Bos

Deze twee grote bosuitbreiding locaties zijn in 2024 door de provincie Zuid-Holland gesubsidieerd vanuit het Bos- en Bomenbeleid. Dit was mogelijk door het beschikbare budget vanuit de motie ‘De spade de grond in’, waar budget is vrijgemaakt voor bos realisatie.

Ook in 2025 en opvolgende jaren blijft de provincie Zuid-Holland zich inzetten voor de realisatie van bosuitbreiding, in lijn met de Nationale Bossenstrategie. Dit loopt onder meer via de subsidieregeling “Meer Bos in Zuid-Holland” die mogelijk in 2025 weer wordt opengesteld. Zodra hierover meer bekend is, delen we dit onder meer via de site van de provincie.

Heb je ook een mooie locatie voor bosuitbreiding? Neem dan contact op met [email protected]

Meer informatie

Voor meer informatie over voortgang en planning, bekijk de project pagina’s:

Bekijk de subsidieregeling Groen. Of meer informatie over bos- en bomenbeleid.

“Nieuwe en vitale bossen” is een maatregel die bijdraagt aan een toekomstbestendig landelijk gebied en invulling geeft aan de doelen van het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren