Gemeente en provincie tegenover elkaar in rechtbank over afschot damherten?

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Tania Heimans (GroenLinks) en Mireille Louwerens (BurgerBelangen ) zette zich in voor de damherten - Foto Jaap van Dijk Fotografie

Van de gemeente Hoeksche Waard mogen de damherten, die er al bijna een kwart eeuw leven, blijven als er een beheersplan wordt gemaakt zodat de roedel niet te groot wordt. Alleen beslist niet de gemeente, maar de provincie daarover. En de provincie blijft bij het besluit, dat eerder door de rechter van tafel werd geveegd, dat de Hoeksche damherten allemaal moeten worden afgeschoten. Onbegrijpelijk voor veel inwoners. Gisteren was er een protestactie voor het gemeentehuis, op het eiland zijn spandoeken te vinden en worden sandwichborden geplaatst.

Ray de Boon, het gezicht van de strijd voor de damherten,sprak met medestanders de raad en het college toe en bedanktehen voor hun inzet voor de dieren. Op basis van advies van deskundigen heeft het college namens de gemeenteraad al meermaals aangedrongen op behoud en beheer van de roedel. Dat de damherten nauwelijks overlast of verkeersproblemen veroorzaken, en dat eventuele schade aan landbouwgewassen kan worden vergoed en beperkt met beheer, zijn voor de provincie geen redenen om op dit verzoek van de gemeente in te gaan.

Tania Heimans (GroenLinks) vroeg de wethouder, mede namens Mireille Louwerens (BurgerBelangen) of de gemeentenu beroep kan aantekenen bij de rechtbank tegen dit besluit. Dat kan, beaamde de wethouder, als de raad dit aan het college vraagt. Dus we kunnen dit met een motie verzoeken en dan ondersteunen we het college daarbij?” vroeg Heimans. De wethouder gaf aan dat het college dan, net zoals het eerdernamens de raad een zienswijze indiende, in beroep kan gaan. Voor Heimans en Louwerens duidelijk dat zij in samenwerking met andere fracties bij de raadsvergadering met een motie daarvoor zullen komen. Zij rekenen erop dat de raad5 november wederom eensgezindheid toont en dat de motie het haalt.

Daarmee kan het dus dat de gemeente en provincie elkaar straks bij de rechter zien. Dierenrechtenorganisaties AnimalRights en Fauna4Life hebben al aangekondigd tegen het besluit voor nulstand in beroep te gaan, in 2021 haalden ze al hun gelijk waarna de provincie eraan heeft gewerkt hun besluit beter juridisch te onderbouwen.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren