Partij voor de Dieren strijdt voor behoud damherten Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Damhert in de Hoeksche Waard - Foto Hilco Fransooijs

De provincie Zuid-Holland heeft voor de tweede maal opdracht gegeven om alle damherten in de Hoeksche Waard af te schieten. Eerder werd het provinciebestuur door de rechter teruggefloten, maar neemt toch opnieuw hetzelfde besluit. De dieren zouden voor gevaarlijke situaties zorgen en schade aan landbouwgewassen toebrengen. De Partij voor de Dieren is hier fel op tegen: ‘De provincie kiest weer de makkelijkste oplossing en zorgt hiermee voor heel veel dierenleed’.

Geschat wordt dat er zo’n zestig damherten in de Hoeksche Waard-polder leven, telresultaten uit 2022 geven slechts 16 damherten aan. Het gaat hier volgens de rechter om beschermde inheemse dieren en niet om verwilderde damherten. Toch blijft de provincie eraan vasthouden dat het verwilderde dieren zijn. Volgens de provincie zorgen de damherten voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Ook zouden de herten veel schade toebrengen aan landbouwgewassen. De schade is ten opzichte van de omzet slechts zeer beperkt en kan in geval dat nodig is prima worden vergoed.

Uit informatie van de provincie blijkt dat tot nu in al die jaren slechts drie aanrijdingen hebben plaatsgevonden zonder vermelding van schade. Het gaat om een gebied met weinig verkeer. Duidelijke waarschuwingsborden en verlaging van de maximum snelheid moeten voldoende zijn om de veiligheid van het verkeer te waarborgen.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft wederom schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur en pleit voor behoud van de damhertenpopulatie in de Hoeksche Waard.De partij is van mening dat de dieren niet zoveel overlast geven als het provinciebestuur beweert. En dan nog zijn er talloze andere minder dieronvriendelijke methoden om te zorgen dat de dieren geen problemen meer veroorzaken. Ook vraagt de Partij voor de Dieren welke preventieve verkeersmaatregelen zijn getroffen om aanrijdingen te voorkomen. En zo ja, waarom waren deze dan kennelijk onvoldoende.

Verder stelt de partij dat de provincie moet kiezen voor een niet-dodelijke aanpak. Ook een zeer groot deel van de bevolking van de Hoeksche Waard is fel tegen de zogenaamde ‘nulstand van de damherten, omdat ze vinden dat de herten bij de Hoeksche Waard horen. De Partij voor de Dieren schaart zich achter dit standpunt van de bevolking.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: ‘Ik vind het echt ongelooflijk dat de provincie alle damherten wil laten afschieten. Een dergelijk zeer dieronvriendelijke besluit van een GroenLinks gedeputeerde verwachten wij niet! Er zijn tal van andere goede mogelijkheden om iets aan de eventuele overlast te doen. Waar een wil is, is een weg.’


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren