500ste vaart voor zeilcharterschip De Zeeland

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
De Fles waarmee wethouder Paul Boogaard het schip herdoopte spat uiteen op De Zeeland. Beheerder Peter van 't Wout rechts op de foto. – fotografie: Cathy Hoogenboom

In november vieren wij een mooie mijlpaal: zeilcharterschip De Zeeland vertrekt dan vanuit de Zijdewinde in Puttershoek voor haar 500ste vaart. “Sinds 2014 hebben wij dan zo’n 20.000 gasten mogen verwelkomen voor bedrijfsfeesten, huwelijken, jubileumfeesten en zorgvaarten. En daar zijn we trots op.”, aldus Janette Westbroek-Snel (voorzitter Stichting De Zeeland).


Het zeilcharterschip is eigendom van Stichting De Zeeland. “Dit is een mooi moment voor onze stichting. Wij zijn er trots op dat we met onze vrijwilligers op ons unieke schip zoveel mooie evenementen hebben mogen organiseren. Elke vaart die bij ons geboekt wordt, steunt ‘ongemerkt’ de doelstelling van stichting De Zeeland; het schip gratis of tegen een laag tarief beschikbaar stellen voor jongeren en ouderen met een beperking. Ook hen gunnen we een mooie dag op het water! En dat hebben we de afgelopen jaren dan ook vaak mogen doen.”, aldus Janette Westbroek-Snel.

De Zeeland

Zeilcharterschip De Zeeland is gebouwd in 1904 en werd jarenlang gebruikt om vracht te vervoeren over de Nederlandse en Duitse rivieren en kanalen. Rond 2000 kocht charterschipper Jelleke van de Staaij de stalen schuit. Zij droomde van een schip dat voor iedereen toegankelijk zou zijn. De brede Zeeland (ruim 8 meter) was perfect om te verbouwen tot charterschip met extra brede gangboorden (de looppaden aan de buitenkant van het schip). Van der Staaij heeft er maar even mee gevaren. Na haar dood in 2013 lag het schip, inmiddels slecht onderhouden, nog maandenlang in Amsterdam.

Ondernemer Peter van ’t Wout (zelf rolstoelgebonden) keek door de rotzooi heen en maakte een plan om het schip weer varende te krijgen. Het schip werd in 2014 eigendom van een particulier en met man en macht werd gewerkt om het schip te restaureren. En met succes! Inmiddels is het schip omgebouwd tot een schitterende evenementenlocatie met twee prachtige, karakteristieke ruimtes voor maximaal 125 gasten. In 2020 is het eigendom van het schip overgedragen aan Stichting De Zeeland

500 evenementen
Sinds 2014 zijn er 500 evenementen voor bedrijven en particulieren op het schip gehouden.  Van een walking dinner of een heerlijk buffet, een hight tea of een wijnproeverij tot bedrijfs-, jubileum- of personeelsfeest; De Zeeland is inmiddels een gewaardeerde plek voor evenementen geworden. Het hele jaar door, want ook een kerstfeest met familie, vrienden en/of medewerkers kan bij ons. Vanaf half november is het schip in kerstsfeer en bent u van harte welkom. 

Uniek schip

De Zeeland is één van de weinige schepen, waarop iedereen kan genieten van een vaart: jong, oud, zonder of met rollator, rolstoel of scootmobiel. Het schip heeft brede gangborden en een speciale gangway om veilig met (elektrische) rolstoel of scootmobiel aan boord te komen. Ook zijn alle vertrekken en gangen rolstoelvriendelijk en is er een lift om het ruime aangepaste toilet en de stuurhut van de kapitein te bezoeken.

Zorgvaarten

Met het geld dat Stichting de Zeeland ophaalt met evenementen organiseert zij per jaar minimaal tien zorgvaarten. Zorgvaarten voor jongeren en ouderen met een beperking.

Het is overigens ook mogelijk om als organisatie of particulier een zorgvaart te sponsoren.

Wilt u een evenement organiseren aan boord?

Neem contact met ons op (085-0160604 / [email protected]). Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

 

Meer weten over De Zeeland?

Kijk op www.dezeeland.com.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren