Kay Miegielsen (10) uit Westmaas in eerste seizoen al Nederlands kampioen

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Foto door Fedor Eskes - www.racexpress.nl'
In zijn eerste competitieve seizoen in de kartsport is Kay Miegielsen direct Nederlands kampioen in de Parolin Rocky F2 geworden. Exact een week na zijn tiende verjaardag trakteerde de karter uit Westmaas zichzelf op het mooist denkbare cadeau. Kay deed dit in stijl door de laatste race op de Landsard in Eindhoven winnend af te sluiten. Na afloop mocht hij een ereronde met de Nederlandse vlag rijden.

“Ik kan het nog niet echt geloven dat ik Nederlands kampioen ben”, reageert Kay na het binnenhalen van zijn titel. “Het voelt heel goed, het geeft meer zelfvertrouwen en ik ben heel trots op mezelf. Als kampioen mocht ik een ronde met de Nederlandse vlag rijden en dat voelde echt heel goed.” Daarna volgde een prachtige, emotionele omhelzing met vader Sander. “We waren zo blij dat het gelukt is. Hier hebben we maanden naartoe gewerkt en we waren heel trots. Bij de tent hebben we met champagne gespoten en we waren allebei behoorlijk nat, maar dit vergeten we nooit meer.”
 
Een week voorafgaand aan het laatste NK-weekend sloeg Kay zijn verjaardag over om te kunnen trainen. Samen met zijn maatje Bjorn de Jong, die in Eindhoven tweede werd, verkenden ze de baan. “We hebben de verjaardag twee weken uitgesteld om helemaal klaar te zijn voor de laatste NK-wedstrijd”, aldus Kay die als leider in het klassement met het gouden startnummer 1 mocht rijden.
 
Kay heeft inmiddels een tactiek uitgestippeld die heel goed voor hem werkt. Het is een proces hoe hij naar een belangrijke race toewerkt, zo vertelt zijn vader. “De race in Berghem heeft hij ook gewonnen en daar zag ik een bepaalde modus die ik nu weer zag. Wat goed voor hem helpt, is een nachtje weg in een hotel. Samen eten, praten over de baan en hoe we het gaan aanpakken. Met zijn moeder heeft hij een Rots en Water-training gedaan om te leren hoe je je rust moet pakken en meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Voor een racesessie doen ze een tennisballen training om in de juiste focus te komen. Voorafgaand aan de racedag doet hij nog een track walk met Yme van Campenhout.”
 
Kay vult aan: “Die voorbereiding vind ik heel fijn. Met papa neem ik de strategie door en hij is ook de beste monteur ter wereld. Tijdens de track walk vertelt Yme wat de belangrijkste momenten zijn, hoe ik de bochten moet nemen en wanneer ik me klein moet maken. Dat heeft geholpen om eerste te worden. Zo heb ik revanche genomen voor de eerste race van het jaar toen ik in Eindhoven een foutje maakte en achteraan moest starten.”
 
Al meerdere NK-weekenden wordt er bewonderingswaardig gekeken naar het duo Kay en Bjorn. Ze werken enorm goed samen en snelden ook in Eindhoven naar de eerste en tweede tijd in de kwalificatie. In de eerste race reed Kay 6 seconden weg van de rest van het veld. Een race later reden ze samen maar liefst 14 seconden weg en ook in de afsluitende derde race stond er geen maat op het duo. Kay: “We hadden afgesproken dat ik hem in de laatste ronde voorbij zou laten zodat hij eerste kon worden. Hij had mij geholpen om de eerste twee races te winnen en ik wilde hem een cadeau teruggeven. Voor mij was het kampioenschap belangrijk en nu had ook Bjorn een hoofdprijs.”
 
‘Wie zijn die twee? Ze werken zo goed samen!’ is iets wat Kay en Bjorn regelmatig te horen krijgen. Bij de vorige ronde in Assen waren ze tijdens de kwalificatie zelfs sneller dan de rijders in de Parolin Rocky F1. En die karten al een of twee jaar langer. Sander: “Kay en Bjorn rijden heel graag samen. Er is een hele mooie band ontstaan en dat heeft geleid tot prachtige resultaten. Bij de tent bespreken we de strategie en welke handgebaren we elkaar geven om tot het beste resultaat te komen. Het is fantastisch om te zien hoe goed ze met elkaar samenwerken.”
 
Wat de kersvers Nederlands kampioen komend jaar gaat doen, is nog niet bekend. “We gaan dit eerst even laten bezinken, rustig napraten en kijken wat we willen gaan doen. In de tussentijd trainen we gewoon goed door.”
 
Kay Miegielsen wil graag zijn familie, vrienden en zijn papa en mama bedanken. En uiteraard ook zijn sponsoren.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren