Het Duurzaam Graantransport Hoeksche Waard is genomineerd voor de ‘Erfgoedparel’ van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. De Erfgoedparel is een prijs voor vrijwilligers die het cultureel erfgoed in leven houden. Het Graantransport, dat in de afgelopen jaren enkele malen in de Hoeksche Waard is uitgevoerd, is een project van de Stichting Molens Hoeksche Waard. Het is één van de vijf genomineerden in de provincie. Het project met de meeste stemmen wint de hoofdprijs van € 2.000. Iedereen kan tot 13 november zijn stem uitbrengen via: www.erfgoedhuis-zh.nl/erfgoedparel/
Vrijwilligersprijs
De provincie Zuid-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland reiken sinds 2022 om het jaar een provinciale erfgoedvrijwilligersprijs uit, de Erfgoedparel. De Erfgoedparel bestaat uit een publieks- en vakjuryprijs en is een teken van waardering voor het vele goede werk dat vrijwilligers doen bij musea, archieven, molens, kastelen of andere erfgoedinstellingen in Zuid-Holland. Deze prijzen worden uitgereikt tijdens de Erfgoeddag op 15 november.
Dit jaar staat de parel, net als de Erfgoeddag, in het teken van duurzaamheid in brede zin. Projecten waarmee op een creatieve of vernieuwende manier aandacht wordt besteed aan het doorgeven en bewaren van erfgoed maken kans op de Erfgoedparel. Dit kan gaan om projecten waarbij aandacht wordt besteed aan het bewaren en doorgeven van gebruiken of verhalen of voor het duurzaam behouden van een erfgoedlocatie.
Iedereen kan stemmen
Uit de ingezonden nominaties werden door een vakjury vijf finalisten gekozen die in aanmerking komen voor de jury- en publieksprijs. Het publiek krijgt tot 13 november 12.00 uur de gelegenheid te stemmen in het kader van de publieksprijs. De winnaars van de publieksprijs en van de juryprijs krijgen elk een geldbedrag van € 2.000 en een gratis advies van een adviseur van het Erfgoedhuis.
Sinds april 2022 vervoert de historische tjalk ‘Vrijbuiter’, eigendom van schipper Wiebe Radstake, Zeeuwse tarwe voor de korenmolens van Puttershoek, Goidschalxoord, Mijnsheerenland, Westmaas en ‘s-Gravendeel. Om het transport zoveel mogelijk duurzaam en historisch uit te voeren, wordt het graan dan vanuit de haven van Puttershoek per paard en wagen (of bij slecht weer met een historische vrachtwagen) bij de verschillende molens gebracht.
In juni van dit jaar is er weer zo’n graantransport georganiseerd en toen werd de vracht begeleid en gecontroleerd door de historische werkgroep van de Oranjemarechaussee uit Arnhem, gekleed volgensde traditie van 1920-1930. Voor volgend jaar staat ook weer een historisch graantransport op het programma.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.