De Hoeksche boerin: “Bietenrooien is altijd vies, glad en glibberig in mijn beleving.”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
De Hoeksche boerin: “Bietenrooien is altijd vies, glad en glibberig in mijn beleving.” - Foto de Hoeksche Boerin

Nog 2 maanden telt het jaar 2024, 2 maanden! Wat is het allemaal weer voorbij gevlogen. Voordat we vooruit gaan kijken wat er in 2025 weer op mij staat te wachten, kijk ik eerst nog even terug naar de maand oktober.

Weet u nog dat het vorig jaar vanaf half oktober is gaan regenen en voor het gevoel nooit meer is gestopt? Gelukkig hebben we in deze maand oktober wel nog met enige regelmaat de zon gezien. Laat ik nog even vertellen wat er in de maand oktober op mijn agenda stond.

Omdat ik in de zomer moeilijk met vakantie kan door de werkzaamheden, besloten mijn man en ik om het laatste weekend van September het vliegtuig te pakken en te genieten van de Griekse zon op het eiland Zakynthos. Het eiland heeft ons positief verrast. Wat een groen eiland, met prachtig blauw water en witte stranden. We hebben een week lang kunnen genieten van de zon en zijn weer heerlijk uitgerust.

Thuis had ik het nodige geregeld qua extra handjes voor het geval er aardappelen gerooid moesten gaan worden. We hadden op dat moment nog één ras wat gerooid moest worden. Wat tevens ons moeilijkste ras is.
Ik kwam op maandag weer fris en fruitig aan en viel direct met mijn neus in de boter. We gingen die ochtend direct proberen of we konden gaan rooien. Onze vaste loonwerker Breure stond klaar, maar helaas na 1,5 ronde bleek dat het ras niet goed genoeg was om naar binnen te rijden. We moesten nog een week langer wachten, maar de weersvoorspellingen werden er niet beter op.
Met in ons achterhoofd het weer van vorig jaar in deze tijd, werden we toch een beetje zenuwachtig. Wat als het nu weer zoveel gaat regenen en nooit meer stopt… Maar gelukkig konden we later die week, met heel veel hulp en geduld, toch de aardappelen binnen krijgen.

Naast het rooien van de laatste aardappelen, moesten ook de bieten worden gerooid. De suikerfabriek maakt een planning en op dat moment moeten de bieten gereed liggen. Onder redelijk goede omstandigheden hebben we onze eerste bieten kunnen rooien. Bietenrooien behoort niet tot mijn meest favoriete werkzaamheden. Hoewel ik de oogsttijd altijd een heel mooie tijd vind, is het met bietenrooien altijd vies, glad en glibberig in mijn beleving.

En toen, de bieten zijn gerooid, de aardappelen allemaal van het land af. Toen kon ik gaan beginnen met het ploegwerk. Hoewel we steeds minder percelen ploegen, in vergelijking met vroeger, ploegen we altijd het land waar we aardappelen op poten het volgende jaar. Groenbemesters die we gezaaid hebben na de tarweoogst werd weer om geploegd en kan nu mooi verweren in de winter.

Oktober is ook de maand waarop we weer een eerste begin maken aan oogst 2025. Zo is mijn eerste Nedertarwe weer gezaaid. 1/3 deel van het bedrijf staat straks weer groen van tarwe. Allemaal om weer een heerlijke boterham te kunnen eten van duurzaam geteelde tarwe.


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren