Tien jaar dagelijkse avonturen van een gevleugelde familie

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Clark en Carole, het oorspronkelijke dynamische duo van 'Kraaienland'. - Foto Arie Pieters

Een mooi lustrum, maar het is niet zomaar een jubileum dat afgevinkt kan worden. Tien jaar dagelijkse avonturen wil in de praktijk namelijk ook zeggen dat de desbetreffende gevleugelde familie elke dag bezocht en gevolgd werd. Dat deed Arie Pieters, auteur van inmiddels acht boeken over de zwarte kraaienfamilie dan ook. Op 14 juni 2024 zat de tiende jaargang erop. Verder met jaar nummer elf.

De ‘biograaf’ van de familie besloot midden jaren negentig, toen ‘groene opleidingen’ al in opkomst waren bij o.a. het LOI de oplieiding voor ‘Ecologisch landschapsbeheer’ en later ‘Ecologisch faunabeheer‘ te gaan volgen. Voor het eerste werd het certificaat gehaald. ‘Boekenwijsheid’ genoeg dus bij ondergetekende, mede gelet op het feit dat ik al sinds mijn twaalfde een complete Spectrum dierenencyclopedie in de kast heb staan. Maar hoe nuttig is ‘boekenwijsheid’ eigenlijk? Wel, nuttig is het altijd. Soms is het bijzonder waardevol, maar soms kom je er ook achter dat het zeker niet altijd het hele verhaal is! Daar kwam ik al heel snel achter toen ik tien jaar geleden begon met het dagelijks volgen van ‘mijn’ zwarte kraai en zijn wederhelft én inmiddels -sinds acht jaar- de jonge generatie van de familie. De waarheid is soms echt vreemder dan fantasie…. Tien jaren vol met unieke, maar soms ook zenuwslopende momenten. Acht boeken ook ondertussen. Op naar jaargang nummer elf, bij leven en welzijn en boek nummer negen’, aldus de schrijver en fotograaf.

‘Mórrigan’s schaduw’

‘Mórrigan’s schaduw’ is het laatst verschenen boek in wat dus inmiddels een serie van acht is geworden. Naast het oorspronkelijke, dynamische duo Clark & Carole is in dat boek ook weer een prominente rol wegelegd voor zoons des huizes Connor. Inderdaad, de hele familie heeft een naam gekregen. Naar goed voorbeeld van o.a. Jane Goodall en haar chimpansees. De jonge generaties hebben overigens een voorliefde om liefst in de nabijheid van het ouderlijke territorium een eigen plek in te nemen. Maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Vaak zit in zo’n gebied al een kraaienpaar. Toch slaagden twee jonge vogels erin om uiteindelijk buren van hun ouders te worden. Tien jaar ‘op stap’ met een kraaienfamilie betekent natuurlijk ook onderzoek doen naar mythen en legenden over kraaien. En ook dat leverde soms hele bijzondere gegevens en verrassingen op. Veel van de sagen en volksverhalen uit middeleeuwse tijden bleken vooral bakerpraatjes te zijn. Meest gebaseerd op misverstanden en nogal gebrekkige waarnemingen. Maar het meest bijzondere blijven uiteraard de vogels zelf. Zwarte kraaien zijn niet alleen heel intelligent, ook qua karakter zijn ze heel bijzonder. Ze maken soms afwegingen die je eigenlijk niet voor mogelijk zou houden. Arie Pieters; ‘De cliché kreet, ‘ach ja, dat is de natuur’ is eigenlijk veel en veel te kort door de bocht, als je deze dieren goed leert kennen.’ Die conclusie had de auteur al getrokken bij het verschijnen van het vierde boek; ‘Onder vaders vleugels’. En ook na tien jaar duiken er soms nog dingen op die weer nieuw licht werpen op het leven van zwarte kraaien. Alle boeken zijn in de serie zijn nog steeds verkrijgbaar via o.a. de webwinkel van Mijnbesteller.nl – Bookmundo.com

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren