Hoekschewaards Landschap en Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland hebben een formeel verzoek aan de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid gestuurd om handhavend op te treden wegens bomenkap in het ‘Bos van Los’.
De beide organisaties en inwoners van Nieuwendijk maken zich grote zorgen over de recente kapwerkzaamheden in het bos naast het buurtschap Nieuwendijk, lokaal bekend als het ’Bos van Los’. De eigenaren van het bosperceel, BVJA BV en Boslos C.V., hebben zonder de juiste vergunningen delen van het bos gerooid, waarmee zij in strijd handelden met de zorgplicht en de geldende wetgeving. De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid is de organisatie die moet toezien op naleving van ‘natuurwetgeving’.
De provincie Zuid-Holland heeft op 31 juli 2024 de kapmelding goedgekeurd, maar de werkzaamheden die zijn uitgevoerd, zijn niet alleen in omvang een stuk groter dan toegestaan, maar brengen ook de ecologische balans van het gebied in gevaar. Belanghebbenden wijzen erop dat er recentelijk een actief buizerdnest is verstoord door de kapwerkzaamheden. De afgelopen 3 jaren zijn hier 10 jongen uitgevlogen. Dit nest bevindt zich binnen een beschermde zone die de eigenaar moet respecteren.
De kapwerkzaamheden zijn niet alleen schadelijk voor de buizerd, maar ook voor andere beschermde soorten in het gebied. Een quickscan die aan de kapmelding ten grondslag ligt, blijkt onvolledig; vastgesteld is dat beschermde soorten in het bos leven, die door de kap in gevaar komen. De ecologische impact van de huidige werkzaamheden is derhalve aanzienlijk.
Verder wordt de volledigheid en validiteit van het ecologisch onderzoek ter sprake gesteld, vooral het nader onderzoek naar roofvogels. Experts van Sovon en Werkgroep Roofvogels Nederland hebben kritisch naar het onderzoek gekeken. Zij wijzen op significante tekortkomingen in de rapportage, waaronder een verwarring tussen het begrip
‘foerageergebied’ en ‘functionele leefomgeving’. De ecoloog zou slechts aandacht hebben besteed aan de foerageergebieden van de buizerd, dus waar deze voedsel zoekt. De wetgeving vereist dat de bredere functionele leefomgeving wordt meegenomen, dus o.a. ook het gebied waar de buizerd rust, broedt en de jongen leren vliegen.
Bovendien zijn de veilige afstanden tot het buizerdnest die in de door de ecoloog namens de eigenaars worden genoemd inconsistent en niet in lijn met de wettelijke vereisten. Sovon en WRN hebben vraagtekens gezet bij de gebruikte afstanden, die volgens hen veel te klein zijn en de bescherming van de buizerd in gevaar brengen.
“Het is onaanvaardbaar dat ecologisch onderzoek zo incompleet en onnauwkeurig is, vooral als het gaat om het beschermen van onze inheemse vogels,” aldus een woordvoerder van Hoeksche Waards Landschap. “Dit moet onmiddellijk worden aangepakt om verdere schade aan de natuur te voorkomen.”
Het is cruciaal dat de huidige kapwerkzaamheden worden gestaakt en dat de eigenaar zich houdt aan de regels en voorschriften die aan de kapmelding zijn verbonden. Dit is niet alleen van belang voor de bescherming van de natuur, maar ook voor de rechtvaardigheid ten opzichte van de omwonenden en andere belanghebbenden die zich zorgen maken over de situatie.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.