Sta op tegen onrecht

Redactie Hoeksch Nieuws
7 Min Read
Oud-stagiair Yoica Dorst bij Hoeksche Media en Hoeksche Waard Nieuws zet haar journalistieke ervaring die ze bij Hoeksche Media heeft opgebouwd in voor de minor Marketing en Social Impact. In haar nieuwste artikel deelt ze vijf praktische tips om sterker en zelfverzekerder op te komen tegen onrecht. Het doel van haar campagne, als onderdeel van haar studie, is om zoveel mogelijk impact te maken rondom een thema wat haar persoonlijk raakt. Tegelijkertijd heeft Yoica de ambitie om dit te combineren met haar persoonlijke doel: het genereren van zoveel mogelijk views, likes, reacties en shares. Wil jij weten hoe jij zelfverzekerd kunt opkomen voor wat je verdient? Lees het artikel en ontdek hoe jij kunt reageren op onrecht! 💪

Sta op tegen onrecht

Voel je je weleens onterecht behandeld en vind je het soms lastig om hierop te reageren? In dit artikel ontdek je vijf handige tips om beter om te gaan met onrecht. Daarnaast lees je meer over wat onrecht precies inhoudt, wat de gevolgen zijn en delen twee mensen hun ervaringen met onrecht.

Wat is onrecht, en wat zijn de gevolgen?

Onrecht is iets dat volgens de wet of volgens je eigen gevoel niet eerlijk is. Het ervaren van onrecht kan een sterke impact hebben op je emoties en je zelfbeeld. Boosheid, frustratie en zelfs angst zijn veelvoorkomende reacties, en het kan ertoe leiden dat je minder vertrouwen hebt in anderen of in instellingen. Iedereen reageert anders op onrecht: sommigen komen in actie, terwijl anderen zich juist terugtrekken uit angst voor meer onrecht. (Kruijsen, 2024)

Om te laten zien hoe onrecht kan uitpakken, vertellen twee personen over hun eigen ervaringen

“Soms kreeg ik echt paniek”

Astrid de Munck (27) voelde zich onterecht behandeld toen haar klachten over overlast door de buren niet serieus werden genomen door een hulpinstatie. “Dag en nacht hoor ik gekraak van de vloer, maar mijn buren ontkennen alles. Ik heb een instantie ingeschakeld voor onderzoek, maar ze ondernemen geen actie,” vertelt Astrid. “Sinds mei probeer ik al voor verandering te zorgen. Ik slaap slecht door het lawaai, en krijg soms echt paniek, vooral op drukke dagen met veel deadlines. De frustratie zit hoog; ik ben het echt zat. Ik neem nu weer opnieuw contact op met de instantie en blijf dit doen totdat er actie wordt ondernomen.”

“Ik realiseerde me dat dit niet helemaal eerlijk was”

Tessa Wagenveld (24) moest de werkzaamheden van hoofdkassière uitvoeren zonder daar extra voor betaald te krijgen. “Tijdens mijn tussenjaar kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden. Na dat jaar kreeg ik de kans om officieel hoofdkassière te worden, maar dat was niet te combineren met mijn studie. Toch werd er van mij verwacht dat ik alle extra taken bleef doen, zoals het tellen van de kassalades, zonder dat ik daarvoor betaald werd,” legt Tessa uit. “Ik heb meerdere keren aangegeven dat ik meer wilde verdienen voor die verantwoordelijkheid, maar na een jaar besloot ik mijn ontslagbrief in te leveren. Dat was moeilijk, want ik had het er erg naar mijn zin, maar ik realiseerde mij dat dit niet helemaal eerlijk was. Nu voelt het niet alsof ik de strijd heb verloren, maar juist heb gewonnen:  iedere keer als ik terugkom om boodschappen te doen, vraagt de leidinggevende me of ik terug wil komen.”

5 Tips hoe om te gaan met onrecht:

  1. Neem afstand van de situatie — Zo kun je rustiger reageren en het voorkomt dat je handelt vanuit emoties. Verplaats je in de verschillende standpunten en bereid voor wat je wilt vertellen zodat het professioneel blijft. Emoties kunnen de helderheid en overtuigingskracht vertroebelen. (De Bleser, 2019)
  2. Geef aan waar jij behoefte aan hebt — Als je jouw behoefte niet uitspreekt, kan de ander daar ook geen rekening mee houden. (De Haan, 2023)
  3. Gebruik de ‘ik’- boodschap — In plaats van iemand aan te vallen, focus op jouw gevoelens en perspectief. Zeg bijvoorbeeld: “Ik voel me genegeerd,” in plaats van “Jij negeert mij.”
  4. Vraag om verduidelijking — Als je onrecht ervaart, vraag om uitleg: “Kun je uitleggen waarom je dat zegt of doet?” Dit kan de ander ertoe aanzetten om hun gedrag of beslissing opnieuw te bekijken.
  5. Wees assertief, niet agressief — Spreek krachtig en zelfverzekerd zonder aanvallend te zijn, bijvoorbeeld: “Ik voel me oneerlijk behandeld omdat…”

Onrecht overkomt iedereen, maar door je gevoelens uit te spreken en op een duidelijke manier voor jezelf op te komen, kun je invloed uitoefenen en soms zelfs positieve verandering bereiken.

Sta op tegen onrecht; jij hebt de kracht om verandering te brengen!

                                                                                                                         


 

Literatuurlijst:


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren