Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers voor het realiseren van een noodopvang voor asielzoekers op het voormalig Trekkerstation aan de Torensteepoldersekade in Numansdorp af te wijzen. Verschillende ruimtelijke en sociaal maatschappelijke belangen zijn integraal afgewogen. Daarbij is ook gekeken naar wat is vastgelegd in het eerder door de gemeenteraad vastgestelde Ontwikkelbeeld Numansdorp en naar reacties van inwoners en maatschappelijke organisaties. Conclusie is dat dit plan (te) grote effecten zal hebben op de omgeving.
COA onderzocht locatie Trekkerstation
In april 2024 ontvingen alle gemeenten en provincies in Nederland vanuit het Rijk een oproep om extra opvangplekken te bieden voor vluchtelingen. Op 24 juni 2024 kwam vanuit Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland het verzoek om samen met het COA een noodopvang vorm te geven. Uit een quickscan bleek namelijk dat het voormalig Trekkersstation in de Ambachtsheerlijkheid een mogelijk geschikte locatie was voor opvang. Dit terrein is eigendom van de provincie. Het COA heeft hierna verder onderzoek gedaan naar de locatie en bood op 29 oktober een conceptplan aan het college aan met een verzoek tot medewerking aan realisatie van de noodopvang.
Op 7 november bezochten ongeveer 500 omwonenden en andere inwoners van gemeente Hoeksche Waard een inloopbijeenkomst over het plan. Het COA, de provincie en de gemeente waren aanwezig voor beantwoording van vragen.
Plan is vanuit verschillende invalshoeken bekeken
Het plan van het COA, met de naam ‘Projectopdracht Noodopvang Numansdorp’ is, zoals alle bij de gemeente ingediende plannen, bij de Intaketafel behandeld. Daarbij is gekeken naar zaken als welstand, licht en geluid, onderwijs, zorg, verkeersontsluiting en andere ruimtelijke en sociaal maatschappelijke onderwerpen. Ook de vragen en zorgen vanuit de omgeving, inwoners, maatschappelijke organisaties en raadsleden zijn hierbij meegenomen.
Locatie ruimtelijk niet geschikt voor noodopvang
Na bestudering van het projectplan van het COA en afweging van de verschillende ruimtelijke en sociaal maatschappelijke belangen en de reacties van inwoners en maatschappelijke organisaties komt het college tot de conclusie dat dit plan (te) grote effecten zal hebben op de omgeving.
In februari 2023 stelde de gemeenteraad het Ontwikkelbeeld Numansdorp vast. Dit document geeft inzicht in de gevolgen op het gebied van mobiliteit, ruimtelijke kwaliteit en vitaliteit wanneer het dorp zich gaat ontwikkelen. Het Ontwikkelbeeld is vooral van belang voor het maken van afwegingen van projecten en de volgorde waarin deze worden gerealiseerd en geeft inzicht in maatregelen en ingrepen die goed zijn voor het dorp; de zogenaamde no regret maatregelen. Dus maatregelen waar je sowieso geen spijt van krijgt. Hierbij is onder andere gelet op de identiteit van Numansdorp en de wensen van de bewoners. Het gaat dan om het beter verdelen van het verkeer over de wegen, het benutten van de recreatieve kracht van het water, het behouden van de vitaliteit van het dorp door het versterken van het centrum en door meer woningen te bouwen voor verschillende inkomensgroepen en leeftijden met de daarbij behorende voorzieningen en meer groen. Het realiseren van een noodopvang draagt daar niet aan bij en tast bovendien de natuur- en landschapswaarden aan. De verkeersontsluiting wordt als knelpunt gezien. De locatie ligt niet aan een doorgaande weg en er zijn geen vrijliggende fiets- en wandelpaden. Daardoor moet door alle verkeersdeelnemers gebruik gemaakt worden van wegen die ook door landbouwvoertuigen worden gebruikt. Ook inwoners stelden in hun reacties veel vragen over de geschiktheid van deze locatie op deze onderwerpen.
Met de raad in gesprek over opvang in de Hoeksche Waard
In de Hoeksche Waard is in het verleden al veel gedaan aan (crisis)noodopvang en met de uitbreiding van het AZC in ‘s-Gravendeel tot 500 bedden voor de zomer van 2025, voldoet de gemeente bijna aan de benodigde aantallen volgens de Spreidingswet (549). Naast asielzoekers vangt Hoeksche Waard ook bijna 400 Oekraïense vluchtelingen op. De landelijke koers als het gaat om opvang van vluchtelingen is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er een groot tekort is aan opvangplekken voor asielzoekers.
Het is belangrijk als gemeente een koers te bepalen, zodat we voorbereid zijn op nieuwe vragen vanuit het Rijk, provincie of COA en te weten hoe we de toekomst zien voor de bestaande opvang van vluchtelingen. Daarom wordt begin 2025 met de gemeenteraad gesproken over opvang van asielzoekers, ontheemden en statushouders en worden er gezamenlijk kaders bepaald. Zo’n kader met randvoorwaarden en ambities maakt het in de toekomst makkelijker om te gaan met vergelijkbare vraagstukken.
Meer informatie is te vinden op www.gemeentehw.nl/noodopvang-numansdorp/.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.